Cигypни cмe, чe вceĸи знae нe eднa peцeптa зa cлaдĸиши c ябълĸи. Toвa изĸyшeниe e ocoбeнo нeycтoимo пpeз зимнитe мeceци, a ниe cмe ви пpигoтвили eднa лecнa peцeптa зa Итaлиaнcĸи ceлcĸи ябълĸoв cлaдĸиш, ĸoйтo щe ви нaĸapa дa cи oближeтe пpъcтитe! Heoбxoдими пpoдyĸти: 4 зeлeни ябълĸи180гp. бpaшнo140гp. зaxap2 жълтъĸa125мл. пpяcнo мляĸo50гp. ĸpaвe мacлo1 бaĸпyлвepщипĸa coлHaчин нa пpигoтвянe: Πъpвo oтдeлeтe 3c.л. зaxap в мaлĸa чaшĸa. B дълбoĸ cъд paзбийтe жълтъцитe c ocтaнaлaтa зaxap и бъpĸaйтe дo пoлyчaвaнeтo нa xoмoгeннa cмec (тpябвa дa e пoчти бялa). B чaeнa чaшa пocтaвeтe мacлoтo и гo cлoжeтe в миĸpoвълнoвaтa дa ce paзтoпи. Koгaтo ce oxлaди мaлĸo, дoбaвeтe пoлoвинaтa oт нeгo ĸъм cмecтa и paзбъpĸaйтe дoбpe. Cлeд тoвa пpибaвeтe и мляĸoтo и paзбъpĸaйтe oтнoвo. Дoбaвeтe бpaшнoтo и бaĸпyлвepa и бъpĸaйтe дo пoлyчaвaнeтo нa глaдĸa cмec. B тaвичĸa или фopмa зa тopти/ĸeĸc пocтaвeтe xapтия зa пeчeнe (мoжe cъвceм лeĸo дa я нaмaзнитe c мaлĸo oлиo) и изcипeтe вътpe гoтoвaтa cмec. Oбeлeтe ябълĸитe и ги нapeжeтe нa филийĸи. Cлeд тoвa ги пoдpeдeтe въpxy cмecтa. Πoлeйтe cлaдĸишa c ocтaнaлoтo мacлo и пopъceтe cъc зaxapтa. Πeчeтe нa 180° зa oĸoлo 30-40 мин. Cлeд ĸoeтo извaдeтe и вoaлa – вaшeтo cлaдĸo изĸyшeниe e нaпълнo гoтoвo!
Общо показвания
сряда, 20 март 2019 г.
Итaлиaнcĸи ябълĸoв cлaдĸиш c нeycтoимo xpyпĸaвa ĸopичĸa и нeжeн пълнeж!
събота, 2 март 2019 г.
Правя макаронената запеканка по тази рецепта – получава се страшна вкусотия
Правя макаронената запеканка по тази рецепта – получава се страшна вкусотия
Откакто започнах да правя макаронената запеканка по тази рецепта, не искам и да поглеждам друга.
Всички вкъщи са очаровани от вкуса й!
Всъщност дори не мога да кажа, че рецептата е сложна и отнема часове.
Ето, вижте начина на приготвяне и ще се убедите сами.
400 г сварени спираловидни макарони
650 г зеленчуци:
1 глава кромид
1 тиквичка
2-3 моркова
зелен фасул
по 1 зелена и червена чушка
5-6 гъби
царевица от консерва
1/2 ч. ч. грах от консерва
И още:
3-4 с. л. зехтин
сол и млян черен пипер на вкус
1 щипка млян джинджифил
риган и босилек на вкус
1 щипка индийско орехче
доматен сок
100 г масло
1 пакет крем супа от гъби
600 мл прясно мляко
За последния етап:
200 г кашкавал
500 мл доматен сос
2 домата на шайби
1. Нарежете кромида на полумесеци, тиквичката и морковите – на кубчета, зеления фасул – на средни парченца, чушките – на едро, а гъбите – на ивици.
2. Така подготвените зеленчуци, заедно с граха и царевицата, задушете в зехтина и малко вода.
Овкусете със солчица, черно пиперче и останалите подправки. Накрая сипете и доматения сок – трябва да се получи сочна смес.
3. Пригответе соса бешамел, като разтопите маслото в тенджерка, добавите крем супата от гъби, вместо брашно, и разредите с прясното мляко.
Разбърквайте непрекъснато, за да не станат бучки. Трябва да се получи не много гъст сос.
4. Настържете кашкавала. Дъното на тавата, в която ще печете запеканката, покрийте със сос бешамел.
Следва редуване на пластове с макарони, върху тях зеленчуковата смес, отново макарони, бешамел, настърган кашкавал, зеленчукова смес и т.н.
5. Накрая полейте с доматен сос и отново с бешамел. Отгоре поръсете обилно с кашкавал. Изпечете запеканката за около 30 минути във фурна с температура 200 градуса.
Ако кашкавалът отгоре започне да прегаря, покрийте ястието с фолио.
6. Малко преди изваждането отгоре можете да сложите резени домати и да запечете още около 2 минути.
Изглежда сложно, но не е. Опитайте веднъж и ви гарантираме, че ще повторите. Защото сами ще се убедите каква вкусотия е!
Всички вкъщи са очаровани от вкуса й!
Всъщност дори не мога да кажа, че рецептата е сложна и отнема часове.
Ето, вижте начина на приготвяне и ще се убедите сами.
400 г сварени спираловидни макарони
650 г зеленчуци:
1 глава кромид
1 тиквичка
2-3 моркова
зелен фасул
по 1 зелена и червена чушка
5-6 гъби
царевица от консерва
1/2 ч. ч. грах от консерва
И още:
3-4 с. л. зехтин
сол и млян черен пипер на вкус
1 щипка млян джинджифил
риган и босилек на вкус
1 щипка индийско орехче
доматен сок
100 г масло
1 пакет крем супа от гъби
600 мл прясно мляко
За последния етап:
200 г кашкавал
500 мл доматен сос
2 домата на шайби
1. Нарежете кромида на полумесеци, тиквичката и морковите – на кубчета, зеления фасул – на средни парченца, чушките – на едро, а гъбите – на ивици.
2. Така подготвените зеленчуци, заедно с граха и царевицата, задушете в зехтина и малко вода.
Овкусете със солчица, черно пиперче и останалите подправки. Накрая сипете и доматения сок – трябва да се получи сочна смес.
3. Пригответе соса бешамел, като разтопите маслото в тенджерка, добавите крем супата от гъби, вместо брашно, и разредите с прясното мляко.
Разбърквайте непрекъснато, за да не станат бучки. Трябва да се получи не много гъст сос.
4. Настържете кашкавала. Дъното на тавата, в която ще печете запеканката, покрийте със сос бешамел.
Следва редуване на пластове с макарони, върху тях зеленчуковата смес, отново макарони, бешамел, настърган кашкавал, зеленчукова смес и т.н.
5. Накрая полейте с доматен сос и отново с бешамел. Отгоре поръсете обилно с кашкавал. Изпечете запеканката за около 30 минути във фурна с температура 200 градуса.
Ако кашкавалът отгоре започне да прегаря, покрийте ястието с фолио.
6. Малко преди изваждането отгоре можете да сложите резени домати и да запечете още около 2 минути.
Изглежда сложно, но не е. Опитайте веднъж и ви гарантираме, че ще повторите. Защото сами ще се убедите каква вкусотия е!
Кекс с ябълки
Кекс с ябълки
5 яйца
1 ½ ч.ч. захар
¾ ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно Ванилия 1 пак. бакпулвер 3-4 ябълки – обелени, настъргани, изцедени 1 ч.ч. счукани орехи Канела – 1 ч.л. Разбивам яйцата със захарта на гъст крем, прибавям олиото, брашното, смесено с бакпулвера, ванилията, канелата, ябълките и накрая орехите. Намазвам кексова форма с меко масло и поръсвам със смлени орехи. Изсипвам кексовата смес и пека в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. При мен 30 минути. Всички кексове пека като в началото включвам горен и долен реотан, без вентилатор. Слагам кекса да се пече на втората решетка, след като цветът стане златист, оставям включен само горния реотан и премятам алуминиево фолио, без да го уплътнявам.
неделя, 3 февруари 2019 г.
Как да готвя картофени тарталетки
Как да готвя картофени
съставки
- картофи
- 4 броя
- лук
- 1 брой
- Пшенично брашно
- 60–80 g
- сол
- на вкус
- масло
- 20 g
- Слънчогледово масло
- 2 супени лъжици. л.
- сметана
- 120 ml
- Твърдо сирене
120 g
Подготовка
1. Обелете
и настържете картофите, поставете получената маса върху сито и я масажирайте
добре, за да се отървете от излишната течност.
2. Лукът
се обелва и нарязва, в дълбока купа се смесва половината лук с картофи, брашно
и сол.
3. Намажете
кифличките за кифличките с разтопено масло, внимателно намажете масата на
картофите на дъното и страните на матриците. Изпратете картофената основа
на предварително загрятата фурна на 180 градуса за 20 минути.
4. Измийте
и нарежете шампиони и пилешки гърди. Запържете останалата част от лука в
тенджера в нагрятото слънчогледово масло до прозрачно.
5. Добавете
шампиньоните в тенджерата, когато те са леко почерняли и се свият, поставете
пилето в тигана, разбъркайте добре всичко. Запържете съставките, докато
месото се приготви.
6. В
дълбока купа бийте яйцата със сметана, сол и черен пипер. На голяма ренде,
разтривайте сиренето, смесете го в масата с яйчен крем.
7. Използвайки
една супена лъжица, напълнете картонените кошници с пълнеж от пиле и
гъби. След това внимателно напълнете пълнежа с паста от яйчен крем.
8. Изпратете
матриците в предварително загрята до 180 градуса фурна за 15 минути.
вторник, 29 януари 2019 г.
Шоколадова торта с майонеза
Шоколадова торта с майонеза
Необходими продукти
За блата:
200 гр майонеза
2 ч.ч. брашно *
1 ч.ч. захар
1 пак. какао на Др. Йоткер ( 50г)
1 пак. бакпулвер ( 10г)
1 -2 ч.ч. вода
За крема:
200 г шоколад
200 мл течна сметана
Разбиваме продуктите за блата с помощта на миксер до получаване на плътна какаова смес.Разпределяме в три тавички (25 см) предварително подмазани и с хартия за печене.Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути. Оставяме блатовете да се охладят хубаво.За приготвянето на крема загряваме сметана и преди да заври, махаме от котлона и прибавяме натрошения шоколад.Бъркаме до получаване на хомогенна смес. Оставяме да се охлади и да стане по-плътен.Започваме да редим ред блат, ред крем. Преди да завършим тортата и да я залеем, оставяме в хладилник за 20-30 минути и заливаме с останалата част от крема.
неделя, 30 декември 2018 г.
петък, 16 март 2018 г.
Пълнена печена пуйка
Пълнена печена пуйка
- 1 пуйка, около 4 кг
- 1 лимон
- 1 глава лук, срязана на четири
- 1 зелена ябълка, срязана на четири
- 2 стръка розмарин
- 2 дафинови листа
- 2 с. л. краве масло
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за пълнежа:
- 2 с. л. краве масло
- 150 г бекон, нарязан на ситно
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 скилидка чесън
- 100 г пуешки или пилешки дробчета, по желание
- 250 г гъби печурки
- 500 г кайма
- 1 ч. л. кимион
- ½ ч. л. черен пипер
- 2 с. л. нарязан пресен магданоз
- 1 ч. ч. трохи от бял хляб
- 8 резена бекон за покриване на гърдите
Начин на приготвяне
- 1.Пуйката се измива и се почиства добре от всички останали пера. Подсушава се, посолява се и се поръсва с черен пипер от всички страни.
- 2.Приготвя се плънката, като в загрятото масло се слага беконът и се разбърква докато се зачерви. Добавят се лукът и чесънът. Задушават се на слаб огън около 10 мин. Слагат се гъбите и кестените. Огънят се засилва и се разбъркват докато се изпари течността. Сипват се дробчетата, нарязани на парченца и се пържат докато си сменят цвета. Подправят се със сол и пипер. Всичко се оставя да изстине. Каймата се обърква с останалите подправки, хлебните трохи и изстиналата гъбена смес. Отново се подправя на вкус, ако е необходимо.
- 3.С част от плънката се напълва кухината около шията на пуйката. Кожата се завързва. Останалата плънка се слага в намаслена тавичка и се изпича отделно за 20 мин., преди да се сервира.
- 4.Пуйката се овързва и се намазва обилно с масло. Върху гърдите се подреждат парчетата бекон. В тавичката за печене се налива 1 ч.ч. вода и се поставя подходяща решетка, например от лозови клони или няколко вилици и лъжици, сложени на кръст. Върху нея се поставя пуйката, овива се в алуминиево фолио и се слага да се пече на 190°С. Времето за печене се пресмята по 20 мин. за кг плюс 90 мин., ако пуйката е над 4 кг и по 20 мин. на кг плюс 70 минути, ако е под 4 кг. 30 мин. преди края на печенето се маха фолиото и се запича, докато покафенее кожатапреди нарязването задължително трябва да се остави да постои завита във фолио 30 мин., за да не изтекат соковете. През това време може да се изпече останалата плънка.
Абонамент за:
Публикации (Atom)