Общо показвания

понеделник, 21 юни 2021 г.

ЗАДУШЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ - подходящи за гарнитура и самостоятелно ястие


 

чушки - 2 броя зелена и червена

моркови - 1 брой, по - голям

лук - 1 глава

гъби - 150 г

сол

черен пипер

риган - 1 ч.л. сух

масло - 150 г

 

Почистете чушките и ги нарежете на ивички. Обелете чесъна и го счукайте в хаванче. Лука почистете от люспите и нарежете на полумессеци. Морковите обелете и нарежете на тънки филийки.

Гъбите измийте с малко брашно и нарежете на тънки филийки. В дълбок тиган разтопете маслото и добавете лука, морковите и чесъна. След няколко минути следват чушките и гъбите.

Гответе, докато всички зеленчуци омекнат. Овкусете с подправките и долейте виното. Задушете за няколко минути, докато се изпари алкохолът. Тези зеленчуци са подходяща за гарнитури. Сервирайте в подходящ съд - в случая в йенска тавичка.

сряда, 16 юни 2021 г.

ПЕЧЕНА ПЪСТЪРВА НА ФУРНА


Продукти:

пъстърва - 2 бр. по 400 г

чери домати - 1 пълна шепа

картофи - 2 бр. средни

лимони - 1 бр.

лимонов сок - от 1/2 лимон

бира -150 мл

чесън - 2 глави + 3 - 4 скилидки

зехтин - 7 - 8 с.л.

ччерен пипер

сол




 

Пъстървата се измива много добре. Посолява се и се оставя за няколко минути, за да се отцеди излишната вода. Върху кожата на рибата се правят разрези по диагонал, в които се слагат по резен лимон, чесън, сол и черен пипер. Коремчетата на пъстървите се овкусяват със зехтин, сол, черен пипер и сок от лимон. Подготвя се тава, намазнена със зехтин. Поставят се рибите, до тях целите глави чесън (с отстранени външни листа), картофите, обелени и нарязани на филийки, чери домати. Между отделните филийки се поставят другите нарязани скилидки чесън. Овкусява се и се полива струя зехтин. Рибата с картофи се покрива с фолио и се пече на 180 градуса с вентилатор за около 25 мин. Когато времето измине, тавата с вкусната печена пъстърва се вади, отвива се, сипва се бирата и се връща за допълнителни 15 мин.

Печената риба трябва да се сдобие със златиста коричка, тогава е готова.

 

неделя, 9 май 2021 г.

Пълнени чушки с яйца и сирене на фурна


 

Продукти:

Чушки - червени или зелени

Сирене - 200 гр.

Яйца - 4-5 бр.

чесън - 2-3 скилидки

черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне:

Измиваме и почистваме чушките от семките. Отрязваме капачетата и ги запазваме.

Натрошаваме сиренето, разбиваме яйцата и ги слагаме при сиренето. Смачкваме чесъна и го прибавяме към сместа.

Нареждаме чушките в тавичка и ги печем около 30 мин. до готовност. Много вкусно и бързо. Да ви е сладко!


понеделник, 19 април 2021 г.

ЗАДУШЕНО СВИНСКО С ВЕНЕЦ ОТ ОРИЗ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ



 ПРОДУКТИ:

Свинско месо - 500 гр.

Гъби - 250 гр.

лук - 2 глава

ориз - 250 гр.

грах - 150 гр.

царевица - 150 гр.

морков - 150 гр..

зехтин

масло

сол

черен пипер

1 ч. ч.бяло вино


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязваме месото на кубчета  - на хапки. Задушаваме ги в малко количество вода. След като пуснат пяна при завирането ги сваляме от котлона и ги измиваме от пяната.

Отново налива около 200 гр. вода. Като изври водата, поставяме зехтина и 1 глава лук нарязан на ситно и гъбите на филийки.  Задушаваме. След около 5 мин. заливаме с бялото вино и слагаме сол на вкус и черен пипер. Задушаваме докато изври водата и се запържи месото.

Ориза го измиваме добре и го слагаме при другия лук, който сме го задушили в маслото. Запържваме ориза докато стане побелее. Налива вода и го оставяме на слаб огън до полуготовност. Граха и царевицата от консерва и настъргания морков добавяме към ориза. Овкусяваме със сол и черен пипер. След 4-5 мин. всичко е готово. Да ви е сладко! Плейтвате го по желание.

неделя, 18 април 2021 г.

Лесен пухкав кекс в правоъгълна формичка







 ПРОДУКТИ:



1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 кафе.чашка сол
1/2  супена лъжица оцет
1 бакпулвер



Продуктите трябва да се обработват на стайна температура. Започваме да разбиваме яйцата с миксер. Постепенно към яйцата слагаме захарта и солта. Разбиваме ги на бързи обороти около 7-8 мин докато побелеят и бухнат и докато вложим цялото количество захар. Постепенно влагаме и олиото, малко на струйка. Към киселото мляко  слагаме 1 к.л. сода и разбъркваме. Постепенно киселото мляко влагаме към сместа. Пресято брашно заедно с бакпулвера и настърганата лимонена кора на бавни обороти на миксера  разбъркваме със сместа. Изсипваме готовата смес в намазнена правоъгълна тавичка. Вече е готово да се пече в предварително загрята фурна на 180 гр. Печем   40 мин на 180 гр.





събота, 17 април 2021 г.

Запеканка с печени чушки и сирене



 Запеканка с печени чушки и сирене



Сирене - 200 гр.
Яйца - 4 бр.
Кисело мляко - 150 гр.
Кашкавал - 50 гр. настърган
Чесън - 4 скелидки


Половината от чушките  се поставят в предварително намазана тавичка със зехтин. Сиренето натрошено на ситно се разбърква с разбитите яйца и киселото мляко. 

 С половината от количеството заливаме чушките. С останалите чушки правим втори ред върху плънката. Заливаме втория ред чушки с останалата плънка.
Поставяне тавичката в предварително загрята фурна. Печем 20 мин. Поръсваме запеканка с настъргания кашкавал и връщаме отново тавичката във фурната за около  5-6-7 мин.  Да вие сладко!


вторник, 13 април 2021 г.

МУСАКА с КОЛБАС

 






ПРОДУКТИ:

2 средни картофа

1 тиквичка

200 гр гъби

1 морков

200 гр колбас - салам или варена наденица

1 глава лук

200 гр кисело мляко

3 яйца



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Зеленчуците ги нарязваме на кубчета. Задушаваме първо лука в зехтин. След него задушаваме морковите, гъбите и тиквичките. Прибавяме сол и червен пипер, чубрица и черен пипер. Към вече задушените зеленчуци прибавяме нарязания на кубчета колбас. Разбъркваме добре и го изсипваме в тавичката. Разбиваме киселото мляко с яйцата и заливаме. Печем около 25 мин. Преди да извадим тавичката поръсваме с настърган кашкавал. Да вие вкусно.









неделя, 11 април 2021 г.

ЗАПЕКАНКА с тиквички, картофи и гъби


ПРОДУКТИ:

300 г гъби печурки
2 с. л. масло сол на вкус млян черен пипер на вкус 
1 кг тиквички 
1 кг картофи 
300 г сирене 
3-4 скилидки чесън
 200 г кашкавал 
1/2 връзка копър




Приготвяне: 

 1. Задушете гъбите в маслото със солта и черния пипер. Нарежете тиквичките и картофите на кръгчета. В тавичка, намазана с малко мазнина, сложете на редове последователно картофи, тиквички, гъби, сирене и чесън на парченца. Посолете първите два реда от картофи и тиквички. 
2. Повторете редовете, като завършите с картофи или тиквички. Сипете малко вода или бульон - около 150 мл. Печете 40-50 минути във фурна с температура 180 градуса.
3. Щом се продуктите омекнат и хубаво се запекат, наръсете отгоре с наситнения копър и настъргания кашкавал и върнете ястието във фурната само колкото да се стопи кашкавалът. 
4. Поднесете с кисело мляко с чесън. Ястието може да се яде и студено, но топло е по-вкусно.

четвъртък, 8 април 2021 г.

СКАРИДИ на тиган с масло и чесън

Продукти за 2 души:

 Скариди - 400 гр. масло - 50 гр. 
лук - 1 малка глава стар лук, 
пресен лук - 2 бр. 
чесън - 6 скелидки пресън
магданоз 1/2 връзка
1 ч.чаша бяло вино 
черен пипер на вкус 
сол на вкус 

 Начин на приготвяне: 

 Почистваме и обелваме скаридите, оставяме само крайчето на опашката на скаридката. Нарязваме лука и чесъна на ситно и го задушаваме в маслото. Поставяме скаридите към задушените зеленчуци и ги разбъркаме. Наливаме виното, ръсим черен пипер. След около 7-8 мин., когато остане малко от течността слагаме и нарязания пресния лук и магданоз. След 2 мин. ястието ви е готово. Да ви е сладко!!!

вторник, 23 февруари 2021 г.

Пухкави мекици

 


Продукти:


за тестото:
1 бр.яйце
пресято брашно
захар 
зехтин
Замесваме тестото с шупналата мая, кисело мляко с яйцето, в което  сме изгасили 1 каф.л. сода и сол и 1 суп.л. зехтин. Намазваме тестото със зехтин и го поставяме в найлонов плик. За да стане по-бързо тестото го поставяме в топла водна баня. В рамките на 1 час тестото е готово. От това тесто може да си направите мекици, пърленки, и питки.

понеделник, 22 февруари 2021 г.

Пица Марго!


 Продукти:

за тестото:
кисело мляко
1 бр.яйце
пресято брашно
мая
сода
сол
захар 
70 гр.прясно мляко
зехтин

кисели краставички
лютеница
маслини без костилка
свинско филе
домат
2 бр.яйца
кашкавал
пресен лук


Замесваме тестото с шупналата мая, кисело мляко с яйцето, в което  сме изгасили 1 каф.л. сода и сол и 1 суп.л. зехтин. Намазваме тестото със зехтин и го поставяме в найлонов плик. За да стане по-бързо тестото го поставяме в топла водна баня. В рамките на 1 час тестото е готово. От това тесто може да си направите мекици, пърленки, и питки.
Отделяме от тестото необходимото ни за пица. Разточваме го с диаметър на тавичката за пица. Върху нея намазваме с лютеница и почваме да редим: свинско филе, нарязани на тънко резенчета кисели краставички, маслини, домат нарязан на тънко на филийки, пресен лук нарязан на ситно, разбити две яйца и настърган кашкавал. 
Поставяме тавичката в предварително зарята фурна на 250 градуса за 6-7-8 мин.
Печем на решетката на фурната на долен реотан за 6-7-8 мин.
Повдигаме на второто ниво и печем още 8-9-10 мин.
Да ви е сладко.


събота, 20 февруари 2021 г.

СУПА ОТ ГЪБИ


 

                    Продукти:

 

печурки - 700 - 800 г култивирани

краве масло - 1 бучка

моркови - 2 голям

картофи - 3 средни

фиде - 3 шепи

зехтин - 2 с.л. растителна мазнина

чесън- 4 скилидки

чубрица - 1 ч.л.

мащерка - 2 щипки

черен пипер - 1 ч.л. смлян

сол  

 

                             Начин на приготвяне:

 

Изчистените гъби се нарязват на едро, найедрата се нарязва на филийки.

Гъбите се слагат да врат в 1 л подсолена вода. Отделената гъба се запържва в маслото, добавят се настърганите моркови и нарязаният чесън.Всичко се сипва при гъбите След 15 мин се добавят нарязаните на кубчетакартофифидето и подправките.Ври още 20 мин, накрая се слага бучката масло.

 

ПИЛЕШКО СЪС СПАНАК И ОРИЗ



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

5-6 (горна част) пилешки бутчета

1 глава лук

300 г спанак

1 1/2 ч.ч. ориз (от големите чаши за чай)

сол на вкус

подправки: по желание за месо

бульон от пилешките бутчета 1:4

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ПИЛЕШКО СЪС СПАНАК И ОРИЗ

Леко сварявам месото. В бульона  добавям сол на вкус. В друга тенджера задушавам с мазнина ситно нарязания лук до омекване. Когато е полуготов лука, пускам спанака да смени цвета и намали обема си. Добавям ориза и бъркам малко да се запържи и ориза. След това добавям 1:4 от топлият бульон. Подправям сместа и изсипвам в тава. Заради спанака аз добавих джоджен, стана много вкусно. Последно пускам пилешкото месо в тавата. Слагам алуминиево фолио и на силна фурна ястието се готви за около 45 минути. Накрая свалям фолиото и допичам леко.