- гъби - 10 бр.
- масло - малко, или олио
- шунка
- кашкавал
Гъбите се почистват и поставят в тава, намазнена с олио.
Слага се по 1/2 ч.л. олио или малко кубче масло, пълни се с шунка, нарязана на малки кубчета, и отгоре се настъргва кашкавал.
Гъбите се пекат във предварително загрята фурна, докато са готови, пуснали вода и докато кашкавалът се е разтопил и запекъл.
Общо показвания
вторник, 2 август 2022 г.
Пълнени гъби, бързо и лесно
вторник, 21 юни 2022 г.
Плодова торта за по-малко от два часа
Плодова торта за по-малко от два часа
блатове - 3 бр. готови
ЗА КРЕМА
мляко - 1 л
нишесте - 1 пакет бананово
захар - 15 с.л.
ЗА СМЕТАНАТА
суха сметана - 1 пакетче
мляко - 200 мл
ЗА УКРАСА
мляко - 300 мл
портокали - 1 бр. /може и праскови от компот/
мандарини - 1 бр.
киви - 1бр
шоколадови топчета - една шепа
бисквити - 3 - 4 бр. натрошени
В една дълбока купа изсипваме пакетче суха сметана и мляко и с миксер разбиваме до сгъстяване.
След като се сгъсти, оставяме в хладилника да стегне.
В една касерола слагаме 800 мл мляко, захар и оставяме сместа да заври.
В една малка купа разтваряме нишестето и изсипваме във врялото подсладено мляко.
Бъркаме, за да не се образуват бучки.
След като е готово, оставяме да поизстине, сипвайки сместа в тава, за да стане по-бързо.
Отваряме блатовете за тортата, разделяме ги на три внимателно, без да ги чупим. Може да се направят блатове от смлени бисквити и омесени с меко масло.
Взимаме плато за сервиране.
Отдолу слагаме няколко лъжици нишесте, за да не мърда блатът и с помощта на виличка го надупчваме.
С помощта на една лъжица изсипваме мляко върху блата и слагаме половината от крема за тортата, разстиламе добре.
Поставяме втория блат и повтаряме същото.
Идва ред на третия блат.
Върху него изсипваме мляко с лъжица.
С помощта на шпатула разстиламе сметаната отгоре и отстрани на тортата.
След като оформим добре цялата плодова торта, преминаваме към украсата на тортата.
Натрошаваме бисквитки и слагаме отстрани.
Отгоре редим плодове и малки шоколадови топчета.
Слагаме плодова торта за два часа в хладилник да стегне.
петък, 6 май 2022 г.
Лесна шоколадова торта с готови блатове
Течната сметана се разбива с пудрата захар. Отделно на водна баня се разбиват белтъците със захарта, след което двете части се смесват внимателно.
Пристъпяме към сглобяването на любимата шоколадова торта. Между блатовете се намазва обилно с крема и се подреждат банани.
Шоколадът се разтапя на водна баня и се слага върху най-горния пласт. Отгоре се украсява по желание - с плодове - ягоди и банани, захарни рози, шоколадови пръчици или друго по избор.
Сметановата торта с шоколад се оставя поне няколко часа в хладилник преди поднасяне.
Приятен апетит с тази лесна шоколадова торта с готови блатове!
сряда, 4 май 2022 г.
Вкусни охлюви със зелен лук, зелен чесън и магданоз и ориз
Попарвате охлювите за около 1 час като сменяте водата 2-3 пъти. На третия път слагате 1 супена лъжица сол и слате охлювите да врат 2 часа.
Сваляте охлювите от котлона и ги изваждате от черупките с помоща на вилица или шишче. Ако месото е сварено, ще се изваждат лесно. Месото, което сте изкарали, измивате няколко пъти и прецеждате през гевгир. можете да намерите на посочения линк.
Нарязвате зеления лук и запържвате заедно с охлювите. Поръсвате охлювите със сол, червен пипер и доливате вода да поврът още 40 минути. 15 минути преди края добавете ориза и зеления джоджен.
Да ви е сладко!
неделя, 17 април 2022 г.
Великденски специалитет - яйце от кайма и картофи
Великденски специалитет - яйце от кайма и картофи
понеделник, 11 април 2022 г.
Пълнени чушки със сирене и яйца на фурна
Пълнени чушки със сирене и яйца на фурна
Измийте чушките, подсушете ги и направете разрези по дължина. Овкусете ги леко със сол, око има нужда и сиренето не е толкова солено.
Разбийте яйцата, добавете олиото и натрошеното сирене, разбъркайте до еднородност.
Напълнете чушките внимателно с помощта на лъжица.
Наредете чушките с яйца и сирене в тава за печене и поръсете отгоре с олио.
Изпечете в загрята фурна до 200 градуса, до златисто-кафеникав загар.
понеделник, 4 април 2022 г.
Супа от гъби с картофи и моркови
Супа от гъби с картофи и моркови
картофи - 2 бр.
моркови - 2 бр.
яйца - 2 бр.
кисело мляко - 100 г
краве масло - 20 г
дафинов лист - 1 бр.
магданоз
черен пипер
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме и измиваме гъбите, морковите и картофите. Нарязваме на филийки гъбите, на кръгчета морковите, а картофите - на кубчета.
Слагаме подсолена вода да кипне и добавяме нарязаните гъби и моркови. Варим зеленчуците приблизително 20 минути. Прибавяме нарязаните картофи и дафинов лист.
Варим, докато всички зеленчуци омекнат. Добавяме краве масло и след това правим застройка от разбити яйца и кисело мляко.
Поднасяме супата поръсена с черен пипер и нарязан пресен магданоз. Преди да поднесем изваждаме дафиновия лист от супата.
понеделник, 21 март 2022 г.
Чудесни миди с ориз
Почистете мидите много внимателно, като отделете от тях 30-40 бр. В подходящ съд сложете останалите миди и сварете за кратко в подсолена вода. Почистете от черупките и отделете ядките.
Междувременно загрейте олиото и задушете ситно нарязаната глава лук, след това добавете и ориза, червен пипер и сол на вкус. Добавете отделените миди, 1 л вода, както и малко от бульона, в който са врели мидите.
Отгоре сложете отделените ядки, кипнете и намалете. Гответе на тих огън до готовност на ориза, след което поръсете със ситно нарязан магданоз, захлупете и оставете да се задуши на изключен котлон. Да ви е сладко!
петък, 14 януари 2022 г.
БИСКВИТЕНА ТОРТА
неделя, 12 декември 2021 г.
Торта "Коледен бъдник"
Торта "Коледен бъдник"
Представлява руло, което при срязване наподобява годишните пръстени на дърво, а на повърхността е намазано с крем. Ако поръсите с пудра захар, ще бъде като дървесна кора, покрита със сняг. Има и разновидност с намазан бял крем без шоколад. Тази рецепта е един лесен вариант има и по-сложни, като се различават предимно в съставките на крема, който може да бъде и бял.
Загрейте фурната до 190 градуса. Формата за печене (правоъгълна) покрийте с намаслена хартия. Разделете белтъците от жълтъците. Към жълтъците, добавете захарта и 2 с.л. вода, разбийте на дебела пухкав маса. Брашното смесете с какаото. Отделно разбийте белтъците и разбъркайте с брашното и накрая добавете жълтъците и захарта. Сложете тестото за печене във формата, която приготвихте и печете 20-25 минути.
Извадете готовия блат и го поставете върху влажна мека кърпа, с която навийте на руло.
Настържете шоколада на рендето и го смесете със затоплена сметана. Охладете, докато се сгъсти без да се втвърдява.
Риба със зеленчуци на фурна
Риба със зеленчуци на фурна
Нужните продукти за приготвяне на тази риба със зеленчуци са:
- 800 грама филе от риба – става с всички видове
- една глава лук
- два моркова
- стрък целина
- една консерва от 400 грама царевица
- една консерва от 400 грама грах
- две чаени чаши консервирани домати
- 5 броя кисели краставички
- олио, сол и черен пипер, 3 листенца дафинови листа
- половин чаена лъжичка захар
- 100 мл. бяло вино
Начин на приготвяне на вкусната риба със зеленчуци на фурна:
- Измийте вашата риба и я нарежете на едри парчета. Покрийте с тях дъното на тефлонова тава.
- Нарежете лука на ситно.
- Нарежете морковите на колелца.
- Нарежете целината на парченца.
- Изсипете олиото / около 100 мл. / в дълбок тиган и го загрейте.
- Изсипете нарязаните зеленчуци вътре и ги запържете за кратко.
- Изсипете при тях консервите грах и царевица заедно с течността.
- Добавете захарта и дафиновите листа. Посолете и подправете с черния пипер.
- Смелете доматите и ги прибавете. Оставете всичко това да поври за около 3-4 минути.
- Залейте със запръжката вашата риба.
- Наредете нарязаните кисели краставички.
- Залейте с водата ястието с риба, без да разбърквате. Нарязаната риба трябва да остане на дъното на тавата.
- Изпечете ястието с риба и зеленчуци във фурната на 210 градуса. За около 40 минути е готово.
петък, 10 декември 2021 г.
Гъбена каша
Необходими продукти
·
гъби - печурки 500 гр.
·
лук - 1 глава
·
моркови - 1 бр.
·
чушки - 1 бр.
·
доматено пюре - 2 с.л.
·
червен пипер - 2 ч.л.
·
брашно - 4 с.л.
·
чубрица
·
сол
·
магданоз
Оставя
се да се готви до готовност на лука и гъбите.
Брашното
се разтваря в малко студена вода и се изсипва.
Оставя
се на котлона да заври и се отмества.
Слагат
се останалите подправки и се поръсва с нарязан магданоз.
неделя, 5 декември 2021 г.
Мариновани пържоли на фурна с лук
Мариновани пържоли на фурна с лук
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
700 г свински пържоли
2 скилидки чесън
2 глави лук
1 с.л. универсална подправка (или сол)
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
3 с.л. зехтин
3 с.л. червено вино
½ ч.ч. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1
Изсипете пържолите в купа. Пресовайте скилидките чесън и ги добавете към
пържолите.
2
Нарежете лука на тънки филийки и ги добавете към пържолите.
3
Добавете универсалната подправка.
4
Добавете черния пипер.
5
Добавете зехтина.
6
Добавете и червеното вино.
7
Разбъркайте всичко много добре. Покрийте със стреч фолио купата и оставете
в хладилника поне за 1 час, за да може месото да поеме вкусовете от всички
подправки.
8
Поставете пържолите в подходяща по размер тавичка. Отгоре подредете
внимателно лука и долейте малко вода (около 1/2 ч.ч.).
9
Завийте тавичката с алуминиево фолио и печете пържолите в предварително
загрята фурна на 180 градуса около 20-30 минути до готовност на месото. След
това махнете фолиото и допечете за още 5-10 минути, докато пържолите получат
лек златист загар.
10
Сервирайте с гарнитура по желание. Да ви е сладко!