Общо показвания

сряда, 25 март 2020 г.

Домашен хляб без месене

Домашен хляб без месене





Продукти:
800 гр. брашно, 1 с.л. сол, 600 мл. хладка вода, 1 с.л. захар, 2 пакетчета суха мая (или 1 пакетче свежа мая),    2 с.л. царевично брашно.

Начин на приготвяне:

Сипете маята в купичка и активирайте с част от водата, добавете захар и брашно. Да се получи рядка кашица. Оставете на топло да се надигне. Пресейте брашното, направете кладенче сипете водата, сол и втасалата мая. Разбъркайте с лъжица. Бъркайте с лъжицата докато цялото брашно се усвои. Получава се рядко лепнещо тесто.След като цялото брашно се усвои напълно, тогава покрийте с влажна кърпа и оставете да втасва. Трябва два пъти да се увеличи обема, по това ще познаете, че трябва да продължите към следващата стъпка.Върху плота поръсете брашно буквално изсипваме тестото и с набрашнени ръце започваме да оформяме кръгла форма, като леко подпъхваме отдолу и леко напудряме без да прекаляваме и да натискаме. След това оставяме за около 30 минути да си почине.
През това време включете фурната да загрява на 230°С и тенджерата също, но без капак. Може да използвате йенска или чугунена тенджера. След това загърнете тестото отново, поръсете в тенджерата на дъното царевичното брашно и сложете тестото. Поставяме капака и прибираме във фурната за 30 минути. Нивото на скарата е на най-долното ниво.
След това махнете капака и продължете да печете до златисто. И как хубаво започва да ухае, неповторим е. След като е готов извадете от фурната изчакайте 5 минути и след това извадете на решетка да се охлади. 
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар