Общо показвания

петък, 16 март 2018 г.

Пълнена печена пуйка

  • Пълнена печена пуйка

  • пуйка, около 4 кг
  • лимон
  • 1 глава лук, срязана на четири
  • зелена ябълка, срязана на четири
  • 2 стръка розмарин
  • дафинови листа
  • 2 с. л. краве масло
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  • за пълнежа:
  • 2 с. л. краве масло
  • 150 г бекон, нарязан на ситно
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 скилидка чесън
  • 100 г пуешки или пилешки дробчета, по желание
  • 250 г гъби печурки
  • 500 г кайма
  • 1 ч. л. кимион
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 2 с. л. нарязан пресен магданоз
  • 1 ч. ч. трохи от бял хляб
  • 8 резена бекон за покриване на гърдите

Начин на приготвяне

  1. 1.
    Пуйката се измива и се почиства добре от всички останали пера. Подсушава се, посолява се и се поръсва с черен пипер от всички страни.
  2. 2.
    Приготвя се плънката, като в загрятото масло се слага беконът и се разбърква докато се зачерви. Добавят се лукът и чесънът. Задушават се на слаб огън около 10 мин. Слагат се гъбите и кестените. Огънят се засилва и се разбъркват докато се изпари течността. Сипват се дробчетата, нарязани на парченца и се пържат докато си сменят цвета. Подправят се със сол и пипер. Всичко се оставя да изстине. Каймата се обърква с останалите подправки, хлебните трохи и изстиналата гъбена смес. Отново се подправя на вкус, ако е необходимо.
  3. 3.
    С част от плънката се напълва кухината около шията на пуйката. Кожата се завързва. Останалата плънка се слага в намаслена тавичка и се изпича отделно за 20 мин., преди да се сервира.
  4. 4.
    Пуйката се овързва и се намазва обилно с масло. Върху гърдите се подреждат парчетата бекон. В тавичката за печене се налива 1 ч.ч. вода и се поставя подходяща решетка, например от лозови клони или няколко вилици и лъжици, сложени на кръст. Върху нея се поставя пуйката, овива се в алуминиево фолио и се слага да се пече на 190°С. Времето за печене се пресмята по 20 мин. за кг плюс 90 мин., ако пуйката е над 4 кг и по 20 мин. на кг плюс 70 минути, ако е под 4 кг. 30 мин. преди края на печенето се маха фолиото и се запича, докато покафенее кожатапреди нарязването задължително трябва да се остави да постои завита във фолио 30 мин., за да не изтекат соковете. През това време може да се изпече останалата плънка.
     

Няма коментари:

Публикуване на коментар