пъстърва - 2 бр. по 400 г
чери домати -
1 пълна шепа
картофи -
2 бр. средни
лимони -
1 бр.
лимонов сок - от 1/2 лимон
бира -150
мл
чесън -
2 глави + 3 - 4 скилидки
зехтин -
7 - 8 с.л.
сол
Пъстървата се измива много добре. Посолява се и се оставя
за няколко минути, за да се отцеди излишната вода. Върху кожата на рибата се
правят разрези по диагонал, в които се слагат по резен лимон, чесън, сол и
черен пипер. Коремчетата на пъстървите се овкусяват със зехтин, сол, черен
пипер и сок от лимон. Подготвя се тава, намазнена със зехтин. Поставят се
рибите, до тях целите глави чесън (с отстранени външни листа), картофите,
обелени и нарязани на филийки, чери домати. Между отделните филийки се поставят
другите нарязани скилидки чесън. Овкусява се и се полива струя зехтин. Рибата с
картофи се покрива с фолио и се пече на 180 градуса с вентилатор за около 25
мин. Когато времето измине, тавата с вкусната печена пъстърва се вади, отвива
се, сипва се бирата и се връща за допълнителни 15 мин.
Печената риба трябва
да се сдобие със златиста коричка, тогава е готова.
Няма коментари:
Публикуване на коментар