Какво да сготвя с тиквички? Винаги ми изниква този въпрос! Вариантите са безброй - от пълнени тиквички, през кюфтета от тиквички или вегетарианска мусака с тиквички, или да сложа и малко колбас, до супа от тиквички. Една от най-обичаните рецепти за тиквички обаче си остава рецептата за тиквички с ориз. Тиквичките с ориз са както перфектна гарнитура за вашите пържоли и други месни специалитети, така и чудесно леко вегетарианско ястие, което може да хапвате в неограничени количества, в компанията на чаша студено бяло вино, без страх, че ще качите някой грам. А рецептата на тиквички с ориз? – От лесна по-лесна!
1. Първата стъпка
от рецепта на тиквички с ориз е подготовката на зеленчуците. Морковът
и лукът почистваме и нарязвате на дребни парченца и ги запържвате в
сгорещеното олио в тенджера, или по-дълбок тиган за около 2-3 минути.
Измивате, обелвате и нарязвате тиквичките на кубчета и ги добавяте към моркова
и лука.
2. След като запържите и
тиквичките 10-тина минути, добавяте към зеленчуците и измития ориз. Ако
ползвате кафяв ориз е добре предварително да го накиснете за половин час във
вода, защото в против случай ще е необходимо повече време за да се свари и да
не остане твърд. Запържвате докато оризът стане прозрачен. След това сваляте
тенджерата от огъня и добавяте солта и нарязания на ситно копър.
3. Сместа изсипвате в
тава, добавяте 3 чаени чаши вода, ако ползвате бял ориз и 4, ако ползвате кафяв
ориз и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете докато
водата изври и оризът се покрие с тънка коричка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар