Общо показвания

сряда, 20 март 2019 г.

Итaлиaнcĸи ябълĸoв cлaдĸиш c нeycтoимo xpyпĸaвa ĸopичĸa и нeжeн пълнeж!


Cигypни cмe, чe вceĸи знae нe eднa peцeптa зa cлaдĸиши c ябълĸи. Toвa изĸyшeниe e ocoбeнo нeycтoимo пpeз зимнитe мeceци, a ниe cмe ви пpигoтвили eднa лecнa peцeптa зa Итaлиaнcĸи ceлcĸи ябълĸoв cлaдĸиш, ĸoйтo щe ви нaĸapa дa cи oближeтe пpъcтитe! Heoбxoдими пpoдyĸти: 4 зeлeни ябълĸи180гp. бpaшнo140гp. зaxap2 жълтъĸa125мл. пpяcнo мляĸo50гp. ĸpaвe мacлo1 бaĸпyлвepщипĸa coлHaчин нa пpигoтвянe: Πъpвo oтдeлeтe 3c.л. зaxap в мaлĸa чaшĸa. B дълбoĸ cъд paзбийтe жълтъцитe c ocтaнaлaтa зaxap и бъpĸaйтe дo пoлyчaвaнeтo нa xoмoгeннa cмec (тpябвa дa e пoчти бялa). B чaeнa чaшa пocтaвeтe мacлoтo и гo cлoжeтe в миĸpoвълнoвaтa дa ce paзтoпи. Koгaтo ce oxлaди мaлĸo, дoбaвeтe пoлoвинaтa oт нeгo ĸъм cмecтa и paзбъpĸaйтe дoбpe. Cлeд тoвa пpибaвeтe и мляĸoтo и paзбъpĸaйтe oтнoвo. Дoбaвeтe бpaшнoтo и бaĸпyлвepa и бъpĸaйтe дo пoлyчaвaнeтo нa глaдĸa cмec. B тaвичĸa или фopмa зa тopти/ĸeĸc пocтaвeтe xapтия зa пeчeнe (мoжe cъвceм лeĸo дa я нaмaзнитe c мaлĸo oлиo) и изcипeтe вътpe гoтoвaтa cмec. Oбeлeтe ябълĸитe и ги нapeжeтe нa филийĸи. Cлeд тoвa ги пoдpeдeтe въpxy cмecтa. Πoлeйтe cлaдĸишa c ocтaнaлoтo мacлo и пopъceтe cъc зaxapтa. Πeчeтe нa 180° зa oĸoлo 30-40  мин. Cлeд ĸoeтo извaдeтe и вoaлa – вaшeтo cлaдĸo изĸyшeниe e нaпълнo гoтoвo!

събота, 2 март 2019 г.

Правя макаронената запеканка по тази рецепта – получава се страшна вкусотия

Правя макаронената запеканка по тази рецепта – получава се страшна вкусотия




запеканка с макарони

Откакто започнах да правя макаронената запеканка по тази рецепта, не искам и да поглеждам друга.
Всички вкъщи са очаровани от вкуса й!
Всъщност дори не мога да кажа, че рецептата е сложна и отнема часове.
Ето, вижте начина на приготвяне и ще се убедите сами.
400 г сварени спираловидни макарони
650 г зеленчуци:
1 глава кромид
1 тиквичка
2-3 моркова
зелен фасул
по 1 зелена и червена чушка
5-6 гъби
царевица от консерва
1/2 ч. ч. грах от консерва
И още:
3-4 с. л. зехтин
сол и млян черен пипер на вкус
1 щипка млян джинджифил
риган и босилек на вкус
1 щипка индийско орехче
доматен сок
100 г масло
1 пакет крем супа от гъби
600 мл прясно мляко
За последния етап:
200 г кашкавал
500 мл доматен сос
2 домата на шайби
1. Нарежете кромида на полумесеци, тиквичката и морковите – на кубчета, зеления фасул – на средни парченца, чушките – на едро, а гъбите – на ивици.
2. Така подготвените зеленчуци, заедно с граха и царевицата, задушете в зехтина и малко вода.
Овкусете със солчица, черно пиперче и останалите подправки. Накрая сипете и доматения сок – трябва да се получи сочна смес.
3. Пригответе соса бешамел, като разтопите маслото в тенджерка, добавите крем супата от гъби, вместо брашно, и разредите с прясното мляко.
Разбърквайте непрекъснато, за да не станат бучки. Трябва да се получи не много гъст сос.
4. Настържете кашкавала. Дъното на тавата, в която ще печете запеканката, покрийте със сос бешамел.
Следва редуване на пластове с макарони, върху тях зеленчуковата смес, отново макарони, бешамел, настърган кашкавал, зеленчукова смес и т.н.
5. Накрая полейте с доматен сос и отново с бешамел. Отгоре поръсете обилно с кашкавал. Изпечете запеканката за около 30 минути във фурна с температура 200 градуса.
Ако кашкавалът отгоре започне да прегаря, покрийте ястието с фолио.
6. Малко преди изваждането отгоре можете да сложите резени домати и да запечете още около 2 минути.
Изглежда сложно, но не е. Опитайте веднъж и ви гарантираме, че ще повторите. Защото сами ще се убедите каква вкусотия е!

Кекс с ябълки

Кекс с ябълки

5 яйца
1 ½ ч.ч. захар
¾ ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно Ванилия 1 пак. бакпулвер 3-4 ябълки – обелени, настъргани, изцедени 1 ч.ч. счукани орехи Канела – 1 ч.л. Разбивам яйцата със захарта на гъст крем, прибавям олиото, брашното, смесено с бакпулвера, ванилията, канелата, ябълките и накрая орехите. Намазвам кексова форма с меко масло и поръсвам със смлени орехи. Изсипвам кексовата смес и пека в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. При мен 30 минути. Всички кексове пека като в началото включвам горен и долен реотан, без вентилатор. Слагам кекса да се пече на втората решетка, след като цветът стане златист, оставям включен само горния реотан и премятам алуминиево фолио, без да го уплътнявам.

неделя, 3 февруари 2019 г.

Как да готвя картофени тарталетки

Как да готвя картофени

Как да готвя картофени тарталетки

съставки

картофи
4 броя
лук
1 брой
сол
на вкус
масло
20 g
Слънчогледово масло
2 супени лъжици. л.
сметана
120 ml
Твърдо сирене
120 g   

             



Подготовка
1.      Обелете и настържете картофите, поставете получената маса върху сито и я масажирайте добре, за да се отървете от излишната течност.
2.      Лукът се обелва и нарязва, в дълбока купа се смесва половината лук с картофи, брашно и сол.
3.      Намажете кифличките за кифличките с разтопено масло, внимателно намажете масата на картофите на дъното и страните на матриците. Изпратете картофената основа на предварително загрятата фурна на 180 градуса за 20 минути.
4.      Измийте и нарежете шампиони и пилешки гърди. Запържете останалата част от лука в тенджера в нагрятото слънчогледово масло до прозрачно.
5.      Добавете шампиньоните в тенджерата, когато те са леко почерняли и се свият, поставете пилето в тигана, разбъркайте добре всичко. Запържете съставките, докато месото се приготви.
6.      В дълбока купа бийте яйцата със сметана, сол и черен пипер. На голяма ренде, разтривайте сиренето, смесете го в масата с яйчен крем.
7.      Използвайки една супена лъжица, напълнете картонените кошници с пълнеж от пиле и гъби. След това внимателно напълнете пълнежа с паста от яйчен крем.
8.      Изпратете матриците в предварително загрята до 180 градуса фурна за 15 минути.

вторник, 29 януари 2019 г.

Шоколадова торта с майонеза

Шоколадова торта с майонеза


Необходими продукти

За блата:
200 гр майонеза
2 ч.ч. брашно *
1 ч.ч. захар
1 пак. какао на Др. Йоткер ( 50г)
1 пак. бакпулвер ( 10г)
1 -2 ч.ч. вода
За крема:
200 г шоколад
200 мл течна сметана


 Начин на приготвяне:











петък, 16 март 2018 г.

Пълнена печена пуйка

  • Пълнена печена пуйка

  • пуйка, около 4 кг
  • лимон
  • 1 глава лук, срязана на четири
  • зелена ябълка, срязана на четири
  • 2 стръка розмарин
  • дафинови листа
  • 2 с. л. краве масло
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  • за пълнежа:
  • 2 с. л. краве масло
  • 150 г бекон, нарязан на ситно
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 скилидка чесън
  • 100 г пуешки или пилешки дробчета, по желание
  • 250 г гъби печурки
  • 500 г кайма
  • 1 ч. л. кимион
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 2 с. л. нарязан пресен магданоз
  • 1 ч. ч. трохи от бял хляб
  • 8 резена бекон за покриване на гърдите

Начин на приготвяне

  1. 1.
    Пуйката се измива и се почиства добре от всички останали пера. Подсушава се, посолява се и се поръсва с черен пипер от всички страни.
  2. 2.
    Приготвя се плънката, като в загрятото масло се слага беконът и се разбърква докато се зачерви. Добавят се лукът и чесънът. Задушават се на слаб огън около 10 мин. Слагат се гъбите и кестените. Огънят се засилва и се разбъркват докато се изпари течността. Сипват се дробчетата, нарязани на парченца и се пържат докато си сменят цвета. Подправят се със сол и пипер. Всичко се оставя да изстине. Каймата се обърква с останалите подправки, хлебните трохи и изстиналата гъбена смес. Отново се подправя на вкус, ако е необходимо.
  3. 3.
    С част от плънката се напълва кухината около шията на пуйката. Кожата се завързва. Останалата плънка се слага в намаслена тавичка и се изпича отделно за 20 мин., преди да се сервира.
  4. 4.
    Пуйката се овързва и се намазва обилно с масло. Върху гърдите се подреждат парчетата бекон. В тавичката за печене се налива 1 ч.ч. вода и се поставя подходяща решетка, например от лозови клони или няколко вилици и лъжици, сложени на кръст. Върху нея се поставя пуйката, овива се в алуминиево фолио и се слага да се пече на 190°С. Времето за печене се пресмята по 20 мин. за кг плюс 90 мин., ако пуйката е над 4 кг и по 20 мин. на кг плюс 70 минути, ако е под 4 кг. 30 мин. преди края на печенето се маха фолиото и се запича, докато покафенее кожатапреди нарязването задължително трябва да се остави да постои завита във фолио 30 мин., за да не изтекат соковете. През това време може да се изпече останалата плънка.