Общо показвания
петък, 26 юни 2020 г.
Торта Крем карамел
четвъртък, 25 юни 2020 г.
Руло от кайма с чудна плънка
Руло от кайма с чудна плънка
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
- свинско месо - 1 кг цяло парче
- чубрица - 1 с.л.
- лук - 2 големи глави
- магданоз - 1 връзка
- кайма - 150 г
- шунка - 150 г
- ябълки - 1 - 2 бр.
- мас - 5 с.л.
- чесън - 4 - 5 счукани скилидки
- яйца - 1 бр.
- червен пипер
- черен пипер
- галета
- сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Начукайте месото и го разстелете като за руло. Нарежете ябълките, шунка, магданоз и лука, прибавете чубрицата, яйцето, каймата, галета, двата вида пипер.Сипете плънката върху парчето месо и го завийте на руло. Завържете го стегнато с конци. Поставете в тавичка, която е предварително намазнена с маста.Поръсете с черен пипер и сол. Сложете да се пече руло в загрята фурна. След около 90 минути трябва да е готово.
Запеканка с тиквички и чушки
Необходими продукти
3-4 тиквички
3-4 чушки
100 г кашкавал
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. доматено пюре
2 яйца
1 с.л. масло
500 г кисело мляко
сол
магданоз
Тиквичките се обелват, нарязват се на колелца и се сваряват в подсолена вода. Чушките се изпичат, обелват и се почистват от семето. В намаслена тавичка се подреждат последователно редове от тиквички и чушки, като се поръсват с настърган кашкавал. Завършва се с ред от тиквички. Яйцата се разбиват с прясното мляко, прибавят се размитото доматено пюре и ситно нарязаният магданоз. С тази смес се заливат тиквичките и чушките. Отгоре се слагат парченца масло и ястието се запича в силна фурна. Поднася се с киселото мляко.
сряда, 24 юни 2020 г.
Хрупкави тиквички на фурна
Хрупкави тиквички на фурна
Необходими съставки:
Рецептата:
Хрупкавите тиквички на фурна са идея за изключително лесно, изключително бързо за приготвяне и много вкусно мезе с тиквички. С хрупкавите тиквички на фурна трудно може да се заситите, но за сметна на това хрупкавите тиквички на фурна са много подходящи за лятно мезе, както за чаша бира, така и за чаша студено бяло вино или розе, както и като леко предястие с тиквички. Рецептата за хрупкави тиквички на фурна е лесна - подходяща за всеки начинаещ готвач, но рецептата за хрупкави тиквички на фурна е и много икономична рецепта. В разгара на лятото, когато тиквичките са в изобилие, не пропускайте да приготвите хрупкави тиквички на фурна и да поканите на гости приятели на чаша бира и вкусно мезе.
- Първата стъпка от рецептата за хрупкави тиквички на фурна е настъргването на тиквичките. Измивате добре тиквичките и настъргвате на ситно ренде твърдата част на тиквичките без меката вътрешна част със семките. Останалата вътрешна част на тиквичките може да ползвате например за приготвяне на вкусни препечени сандвичи с тиквички. За рецептата за хрупкави тиквички на фурна избирате възможно по-твърд кашкавал, който настъргвате на ситно ренде. Ако кашкавалът е много мек, хрупкавите тиквички на фурна няма да могат да се препекат добре и няма да бъдат така стегнати и хрупкави. Може да ползвате и настърган пармезан.
- Разбърквате тиквичките, заедно с настъргания кашкавал с ръце, като добавяте и черния пипер. Застилате голяма тава, най-добре тавата на фурната, с хартия за печене и слагате по една чаена лъжица от сместа, но не оформена като кюфте, а тънко, като малка палачинка от тиквички. Печете хрупкавите тиквички на фурна в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути, или докато крайчетата им добре се препекат. Изваждате хрупкавите тиквички от фурната, изчаквате да изстинат напълно и тогава ги отделяте от хартията за печене.
Салата от сурови тиквички
четвъртък, 2 април 2020 г.
Шоколадова торта с бишкоти
Шоколадова торта с бишкоти
събота, 28 март 2020 г.
Бисквитена торта с с крем нишесте
Продукти
Прясно мляко – 2 л.
Нишесте ванилия – 4 пак.
Захар – 500 гр.
Какао – 250 гр.
Масло – 30 гр.
Начин на приготвяне
След като млякото заври, прибавяме разтвореното нишесте, захарта и маслото.
При непрекъснато бъркане, варим крема 3 мин.
Разделяме крема в две големи купи, към едната купа добавяме какаото и варим още 3 мин.
От шоколадовия крем отделяме малко, който ще използваме да покрием тортата.
Натрошаваме бисквитите на едри парчета и ги прибавяме по равно към двете купи с крем, единия ванилов, а другия шоколадов.
Във форма за торта изсипваме половината от шоколадовия крем с бисквитите.
Върху него изсипваме цялото количество ванилов крем с бисквитите.
И от горе останалата част от шоколадовия крем с бисквитите.
Оставяме в хладилник за 2 часа.
Заливаме тортата с шоколадовия крем, който отделихме преди да сложим бисквитите.
Връщаме в хладилника за още 4 часа.
Украсяваме със смлени орехи и бисквити.
сряда, 25 март 2020 г.
Домашен хляб без месене
Домашен хляб без месене
Начин на приготвяне:
четвъртък, 19 март 2020 г.
Гювече по селски
- 1Във всяко гювече слагаме от лука, 1/2 картоф, 2 чушки, гъби, царевица, наденица, топено сирене.
- 2Добавяме щипка сол и малко вода.
- 3Слагаме във фурна и печем, докато се свари картофа.
- 4След това слагаме доматите и отгоре чукваме яйцето.
- 5Овкусяваме със сол и червен пипер и връщаме във фурната, за да се изпече яйцето.
събота, 25 януари 2020 г.
сряда, 20 март 2019 г.
Итaлиaнcĸи ябълĸoв cлaдĸиш c нeycтoимo xpyпĸaвa ĸopичĸa и нeжeн пълнeж!
Cигypни cмe, чe вceĸи знae нe eднa peцeптa зa cлaдĸиши c ябълĸи. Toвa изĸyшeниe e ocoбeнo нeycтoимo пpeз зимнитe мeceци, a ниe cмe ви пpигoтвили eднa лecнa peцeптa зa Итaлиaнcĸи ceлcĸи ябълĸoв cлaдĸиш, ĸoйтo щe ви нaĸapa дa cи oближeтe пpъcтитe! Heoбxoдими пpoдyĸти: 4 зeлeни ябълĸи180гp. бpaшнo140гp. зaxap2 жълтъĸa125мл. пpяcнo мляĸo50гp. ĸpaвe мacлo1 бaĸпyлвepщипĸa coлHaчин нa пpигoтвянe: Πъpвo oтдeлeтe 3c.л. зaxap в мaлĸa чaшĸa. B дълбoĸ cъд paзбийтe жълтъцитe c ocтaнaлaтa зaxap и бъpĸaйтe дo пoлyчaвaнeтo нa xoмoгeннa cмec (тpябвa дa e пoчти бялa). B чaeнa чaшa пocтaвeтe мacлoтo и гo cлoжeтe в миĸpoвълнoвaтa дa ce paзтoпи. Koгaтo ce oxлaди мaлĸo, дoбaвeтe пoлoвинaтa oт нeгo ĸъм cмecтa и paзбъpĸaйтe дoбpe. Cлeд тoвa пpибaвeтe и мляĸoтo и paзбъpĸaйтe oтнoвo. Дoбaвeтe бpaшнoтo и бaĸпyлвepa и бъpĸaйтe дo пoлyчaвaнeтo нa глaдĸa cмec. B тaвичĸa или фopмa зa тopти/ĸeĸc пocтaвeтe xapтия зa пeчeнe (мoжe cъвceм лeĸo дa я нaмaзнитe c мaлĸo oлиo) и изcипeтe вътpe гoтoвaтa cмec. Oбeлeтe ябълĸитe и ги нapeжeтe нa филийĸи. Cлeд тoвa ги пoдpeдeтe въpxy cмecтa. Πoлeйтe cлaдĸишa c ocтaнaлoтo мacлo и пopъceтe cъc зaxapтa. Πeчeтe нa 180° зa oĸoлo 30-40 мин. Cлeд ĸoeтo извaдeтe и вoaлa – вaшeтo cлaдĸo изĸyшeниe e нaпълнo гoтoвo!
събота, 2 март 2019 г.
Правя макаронената запеканка по тази рецепта – получава се страшна вкусотия
Правя макаронената запеканка по тази рецепта – получава се страшна вкусотия
Всички вкъщи са очаровани от вкуса й!
Всъщност дори не мога да кажа, че рецептата е сложна и отнема часове.
Ето, вижте начина на приготвяне и ще се убедите сами.
400 г сварени спираловидни макарони
650 г зеленчуци:
1 глава кромид
1 тиквичка
2-3 моркова
зелен фасул
по 1 зелена и червена чушка
5-6 гъби
царевица от консерва
1/2 ч. ч. грах от консерва
И още:
3-4 с. л. зехтин
сол и млян черен пипер на вкус
1 щипка млян джинджифил
риган и босилек на вкус
1 щипка индийско орехче
доматен сок
100 г масло
1 пакет крем супа от гъби
600 мл прясно мляко
За последния етап:
200 г кашкавал
500 мл доматен сос
2 домата на шайби
1. Нарежете кромида на полумесеци, тиквичката и морковите – на кубчета, зеления фасул – на средни парченца, чушките – на едро, а гъбите – на ивици.
2. Така подготвените зеленчуци, заедно с граха и царевицата, задушете в зехтина и малко вода.
Овкусете със солчица, черно пиперче и останалите подправки. Накрая сипете и доматения сок – трябва да се получи сочна смес.
3. Пригответе соса бешамел, като разтопите маслото в тенджерка, добавите крем супата от гъби, вместо брашно, и разредите с прясното мляко.
Разбърквайте непрекъснато, за да не станат бучки. Трябва да се получи не много гъст сос.
4. Настържете кашкавала. Дъното на тавата, в която ще печете запеканката, покрийте със сос бешамел.
Следва редуване на пластове с макарони, върху тях зеленчуковата смес, отново макарони, бешамел, настърган кашкавал, зеленчукова смес и т.н.
5. Накрая полейте с доматен сос и отново с бешамел. Отгоре поръсете обилно с кашкавал. Изпечете запеканката за около 30 минути във фурна с температура 200 градуса.
Ако кашкавалът отгоре започне да прегаря, покрийте ястието с фолио.
6. Малко преди изваждането отгоре можете да сложите резени домати и да запечете още около 2 минути.
Изглежда сложно, но не е. Опитайте веднъж и ви гарантираме, че ще повторите. Защото сами ще се убедите каква вкусотия е!