Общо показвания

петък, 26 юни 2020 г.

Свинско печено руло


Свинско печено руло



Необходими продукти:
1 бр свински гърди без кост /1,8-2 кг/
1 червена сушена чушка
4-5 клонки пресен магданоз
1 с.л. семе от резене /копър/
1 с.л. смлян кимион
10 зърна кориандър
½ ч.л. смляно индийско орехче
черен пипер на вкус
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
За саламурата
1 глава чесън
1-2 люти чушки
2 клонки чубрица
3-4 дафинови листа
3-4 зрънца кориандър
3-4 зрънца бахар
15-20 зърна черен пипер
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол

В тенджера слагаме скилидки чесън, без да ги белим. Добавяме натрошени люти чушки, дафинови листа и бахар. Поръсваме със сол и захар, слагаме и останалите продукти за саламурата. Наливаме 600 мл студена вода. След като течността заври, изчакваме 5 мин. на бавен огън, след което оттегляме съда от котлона. Когато саламурата изстине напълно, я прецеждаме и поливаме върху месото. Така оставяме гърдите накиснати за 1 денонощие. В сух тиган поставяме резене, кориандър, кимион и черен пипер и ги запичаме на бавен огън за 1-2 мин. Прехвърляме ги в хаванче и ги стриваме. Отгоре настъргваме индийско орехче. В сух тиган запичаме суха червена чушка.
Подсушаваме месото с домакинска хартия и го поръсваме само от едната страна с ароматните стрити подправки. Отгоре поръсваме с червен пипер и чубрица. Слагаме цели клонки пресен магданоз и натрошаваме сухата чушка.
6

Подсушаваме месото с домакинска хартия и го поръсваме само от едната страна с ароматните стрити подправки. Отгоре поръсваме с червен пипер и чубрица. Слагаме цели клонки пресен магданоз и натрошаваме сухата чушка.

Навиваме месото на руло, пристягаме го с конец по цялата дължина и го набождаме с игла на няколко места.

Поставяме рулото в предварително затоплена фурна и печем на 220 градуса в продължение на 20-25 мин. След това намаляваме градусите на 160 и печем на бавен огън за около 90 мин., като през 10-15 мин. обливаме месото с получилия се при печенето сос.
8

Поставяме рулото в предварително затоплена фурна и печем на 220 градуса в продължение на 20-25 мин. След това намаляваме градусите на 160 и печем на бавен огън за около 90 мин., като през 10-15 мин. обливаме месото с получилия се при печенето сос.

Торбички пълнени със смес от яйца и сирене

Торбички с яйца и сирене




Продукти:

Бутер тесто - 1 кора
Яйца - 3 бр.
Сирене - 300 г
Разтопено масло - 15 г

Начин на приготвяне:

1.От тестената кора с метален ринг се изрязват кръгчета.


2.Във всяко кръгче се слага от плънката, приготвена от 2 яйца и 1 белтък и останалите продукти.


3.Краищата се свиват и се завързват с изрязани ленти от лук. Торбичките се поставят в тава с кухненска хартия.


4.Намазват се с жълтък и се пекат на 180 градуса за 15 минути.

Торта Крем карамел


Торта Крем карамел




Необходими продукти:

За карамеления слой:

5-6 супени лъжици захар


За крема:

600 милилитра течна сметана с масленост над 10%
150 грама захар
3-4 яйца
1 пакетче ванилова захар или ванилия на върха на ножа

За кексовото тесто:


1 яйце
1/2 чаена чаша захар
100 милилитра прясно мляко
100 милилитра олио
1 чаена лъжица бакпулвер
1 чаена чаша брашно
2-4 супени лъжици какао на прах
щипка сол
ванилия на вкус

Начин на приготвяне:

Изсипете захарта за карамеления слой в подходящ съд, поставете на бавен огън до получаването на златист цвят. Внимавайте да не прегорите. Свалете от котлона и оставете.Направете карамеления сос. Смесете сметаната със захарта, разбийте, прибавете яйцата и ванилията. Отново разбийте с помощта на миксер на бързи обороти.

Следва кексовата смес. Разбийте яйцето със захарта, прибавете прясното мляко и олиото, след това брашното с бакпулвера, какаото, щипка сол и ванилия на вкус. Разбийте всички продукти с миксера на висока скорост.

В съда с охладения карамел налейте соса. След това в средата изсипете кексовото тесто. По време на печенето, то ще се разпредели по цялата повърхност и ще изплува най-отгоре.Поставете съда на водна баня, като водата да покрива 2/3 от височината на формата.

Изпечете десерта във фурната при температура от 180 градуса в продължение на около час.

Когато тортата е готова, изчакайте да се охлади достатъчно и приберете в хладилника за 5-6 часа (най-добре за една нощ).

Щом извадите от хладилника, обърнете върху подходящ плосък съд и поднесете. Може да аранжирате с орехи.




четвъртък, 25 юни 2020 г.

Руло от кайма с чудна плънка

Руло от кайма с чудна плънка

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ

  • свинско месо - 1 кг цяло парче
  • чубрица - 1 с.л.
  • лук - 2 големи глави
  • магданоз - 1 връзка
  • кайма - 150 г
  • шунка - 150 г
  • ябълки - 1 - 2 бр.
  • мас - 5 с.л.
  • чесън - 4 - 5 счукани скилидки
  • яйца - 1 бр.
  • червен пипер
  • черен пипер
  • галета
  • сол

  • НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

    Начукайте месото и го разстелете като за руло. Нарежете ябълките, шунка, магданоз и лука, прибавете чубрицата, яйцето, каймата, галета, двата вида пипер.
    Сипете плънката върху парчето месо и го завийте на руло. Завържете го стегнато с конци. Поставете в тавичка, която е предварително намазнена с маста.
    Поръсете с черен пипер и сол. Сложете да се пече руло в загрята фурна. След около 90 минути трябва да е готово.

Запеканка с тиквички и чушки



Полезна и апетитна зеленчукова запеканка







Необходими продукти

3-4 тиквички

3-4 чушки

100 г кашкавал

1 ч.ч. прясно мляко

1 ч.л. доматено пюре

2 яйца

1 с.л. масло

500 г кисело мляко

сол

магданоз


Начин на приготвянe

Тиквичките се обелват, нарязват се на колелца и се сваряват в подсолена вода. Чушките се изпичат, обелват и се почистват от семето. В намаслена тавичка се подреждат последователно редове от тиквички и чушки, като се поръсват с настърган кашкавал. Завършва се с ред от тиквички. Яйцата се разбиват с прясното мляко, прибавят се размитото доматено пюре и ситно нарязаният магданоз. С тази смес се заливат тиквичките и чушките. Отгоре се слагат парченца масло и ястието се запича в силна фурна. Поднася се с киселото мляко.

сряда, 24 юни 2020 г.

Хрупкави тиквички на фурна

Хрупкави тиквички на фурна


    Необходими съставки:

    Тиквички 2 броя

    кашкавал чаена чаша 

    черен пипер 1/2 чаена лъжица



Рецептата:


Хрупкавите тиквички на фурна са идея за изключително лесно, изключително бързо за приготвяне и много вкусно мезе с тиквички. С хрупкавите тиквички на фурна трудно може да се заситите, но за сметна на това хрупкавите тиквички на фурна са много подходящи за лятно мезе, както за чаша бира, така и за чаша студено бяло вино или розе, както и като леко предястие с тиквички. Рецептата за хрупкави тиквички на фурна е лесна - подходяща за всеки начинаещ готвач, но рецептата за хрупкави тиквички на фурна е и много икономична рецепта. В разгара на лятото, когато тиквичките са в изобилие, не пропускайте да приготвите хрупкави тиквички на фурна и да поканите на гости приятели на чаша бира и вкусно мезе.

  1. Първата стъпка от рецептата за хрупкави тиквички на фурна е настъргването на тиквичките. Измивате добре тиквичките и настъргвате на ситно ренде твърдата част на тиквичките без меката вътрешна част със семките. Останалата вътрешна част на тиквичките може да ползвате например за приготвяне на вкусни препечени сандвичи с тиквички. За рецептата за хрупкави тиквички на фурна избирате възможно по-твърд кашкавал, който настъргвате на ситно ренде. Ако кашкавалът е много мек, хрупкавите тиквички на фурна няма да могат да се препекат добре и няма да бъдат така стегнати и хрупкави. Може да ползвате и настърган пармезан.
  2. Разбърквате тиквичките, заедно с настъргания кашкавал с ръце, като добавяте и черния пипер. Застилате голяма тава, най-добре тавата на фурната, с хартия за печене и слагате по една чаена лъжица от сместа, но не оформена като кюфте, а тънко, като малка палачинка от тиквички. Печете хрупкавите тиквички на фурна в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути, или докато крайчетата им добре се препекат. Изваждате хрупкавите тиквички от фурната, изчаквате да изстинат напълно и тогава ги отделяте от хартията за печене.
Може да сервирате хрупкавите тиквички със сос от кисело мляко чесън и копър, или друг подходящ или любим сос.

Салата от сурови тиквички

Салата от сурови тиквички 

Необходимо време за приготвяне:
15 мин. 5 порции 10 коментара 

Необходими съставки: 
тиквички 2 броя
моркови 1 брой 
мед 2 супени лъжици 
оцет 2 супени лъжици
копър 1/2 връзка
чесън 3-4 скилидки 
зехтин 2 супени лъжици

 Рецептата: 

Казват, че тиквичките били близки роднини на краставиците. За всяка мислеща домакиня това може да означава две неща: Първо, че краставиците биха могли да бъдат подложени на термична обработка и второ, че тиквичките могат да бъдат сервирани и сурови. Настоящата рецепта за салата от сурови тиквички потвърждава тази теза. Колкото и нетрадиционно да звучи за българската кухня, където тиквичките са винаги топлинно обработени (тиквички с ориз, кюфтета от тиквички, суфле от тиквички и т.н.) тиквичките могат да бъдат овкусени и поднесени и сурови в под формата на различни салати и предястия. Салатата от сурови тиквички е много свежа и много лесна за приготвяне. Освен това, внася разнообразие в богатото лятно меню от тиквички. Първата стъпка от рецептата за салата от сурови тиквички е подготовката на тиквичките и моркова. Трябва да ги измиете, почистите и обелите. За приготвянето на салатата от сурови тиквички е необходимо да нарежете зеленчуците на тънки ивици. Това най-лесно става с белачка за картофи. От меда, зехтина, балсамовия оцет и ½ чаена лъжица сол приготвяте дресинга за салатата от сурови тиквички. Нарязвате копъра и чесъна на възможно най-ситно и ги добавяте към приготвения дресинг. Изсипвате нарязаните на тънки ивици тиквички и морков и изсипвате върху тях готовия дресинг. Разбърквате добре, за да се разпредели добре соса и прибирате салатата от сурови тиквички за 1-2 часа в хладилника. Салатата може да бъде сервирана и веднага, в случай, че нямате време, но е много по-вкусна, ако е прекарала някой друг час на студено. Рецептата за салата от сурови тиквички е изпълнена!

четвъртък, 2 април 2020 г.

Шоколадова торта с бишкоти

Шоколадова торта с бишкоти

Необходими съставки за рецепти за торта:
• 1 пакет бисквити с котешки език

 Състав, необходим за крем за торта:
 • 2 чаши мляко

 • Половин чаша захар
• 2 супени лъжици брашно
• 1 супена лъжица нишесте
• 1 супена лъжица какао
• 1 яйчен жълтък
1 пакет захарна ванилия
 1 пакет бита крем
Състав, необходим за шоколадов сос:
• 250 мл мляко
• 1 супена лъжица нишесте
• 1 супена лъжица какао
• 3-4 супени лъжици захар
• 1 чаена лъжичка маргарин или масло
• 1 маса с лъжица плъзгащ се шоколад

събота, 28 март 2020 г.

Бисквитена торта с с крем нишесте

Продукти

Бисквити – 400 гр.
Прясно мляко – 2 л.
Нишесте ванилия – 4 пак.
Захар – 500 гр.
Какао – 250 гр.
Масло – 30 гр.

Начин на приготвяне

В тенджера сипваме прясното мляко. В една купичка размиваме нишестето с малко студено прясно мляко.
След като млякото заври, прибавяме разтвореното нишесте, захарта и маслото.
При непрекъснато бъркане, варим крема 3 мин.
Разделяме крема в две големи купи, към едната купа добавяме какаото и варим още 3 мин.
От шоколадовия крем отделяме малко, който ще използваме да покрием тортата.
Натрошаваме бисквитите на едри парчета и ги прибавяме по равно към двете купи с крем, единия ванилов, а другия шоколадов.
Във форма за торта изсипваме половината от шоколадовия крем с бисквитите.
Върху него изсипваме цялото количество ванилов крем с бисквитите.
И от горе останалата част от шоколадовия крем с бисквитите.
Оставяме в хладилник за 2 часа.
Заливаме тортата с шоколадовия крем, който отделихме преди да сложим бисквитите.
Връщаме в хладилника за още 4 часа.
Украсяваме със смлени орехи и бисквити.

сряда, 25 март 2020 г.

Домашен хляб без месене

Домашен хляб без месене





Продукти:
800 гр. брашно, 1 с.л. сол, 600 мл. хладка вода, 1 с.л. захар, 2 пакетчета суха мая (или 1 пакетче свежа мая),    2 с.л. царевично брашно.

Начин на приготвяне:

Сипете маята в купичка и активирайте с част от водата, добавете захар и брашно. Да се получи рядка кашица. Оставете на топло да се надигне. Пресейте брашното, направете кладенче сипете водата, сол и втасалата мая. Разбъркайте с лъжица. Бъркайте с лъжицата докато цялото брашно се усвои. Получава се рядко лепнещо тесто.След като цялото брашно се усвои напълно, тогава покрийте с влажна кърпа и оставете да втасва. Трябва два пъти да се увеличи обема, по това ще познаете, че трябва да продължите към следващата стъпка.Върху плота поръсете брашно буквално изсипваме тестото и с набрашнени ръце започваме да оформяме кръгла форма, като леко подпъхваме отдолу и леко напудряме без да прекаляваме и да натискаме. След това оставяме за около 30 минути да си почине.
През това време включете фурната да загрява на 230°С и тенджерата също, но без капак. Може да използвате йенска или чугунена тенджера. След това загърнете тестото отново, поръсете в тенджерата на дъното царевичното брашно и сложете тестото. Поставяме капака и прибираме във фурната за 30 минути. Нивото на скарата е на най-долното ниво.
След това махнете капака и продължете да печете до златисто. И как хубаво започва да ухае, неповторим е. След като е готов извадете от фурната изчакайте 5 минути и след това извадете на решетка да се охлади. 
Да ви е сладко!

четвъртък, 19 март 2020 г.

Гювече по селски

ПРОДУКТИ
1 щипка червен пипер
1 щипка   сол
5 бр.яйца
3 с.л.домати консерва
1 бр.сирене топено
4 бр.наденица
1 ч.чашацаревица сладка
1 ч.чашагъби печурки
10 бр.чушки печени
6 бр.картофи
1 бр.лук кромид стар
Начин на приготвяне
  • 1
    Във всяко гювече слагаме от лука, 1/2 картоф, 2 чушки, гъби, царевица, наденица, топено сирене.
  • 2
    Добавяме щипка сол и малко вода.
  • 3
    Слагаме във фурна и печем, докато се свари картофа.
  • 4
    След това слагаме доматите и отгоре чукваме яйцето.
  • 5
    Овкусяваме със сол и червен пипер и връщаме във фурната, за да се изпече яйцето.

сряда, 20 март 2019 г.

Итaлиaнcĸи ябълĸoв cлaдĸиш c нeycтoимo xpyпĸaвa ĸopичĸa и нeжeн пълнeж!


Cигypни cмe, чe вceĸи знae нe eднa peцeптa зa cлaдĸиши c ябълĸи. Toвa изĸyшeниe e ocoбeнo нeycтoимo пpeз зимнитe мeceци, a ниe cмe ви пpигoтвили eднa лecнa peцeптa зa Итaлиaнcĸи ceлcĸи ябълĸoв cлaдĸиш, ĸoйтo щe ви нaĸapa дa cи oближeтe пpъcтитe! Heoбxoдими пpoдyĸти: 4 зeлeни ябълĸи180гp. бpaшнo140гp. зaxap2 жълтъĸa125мл. пpяcнo мляĸo50гp. ĸpaвe мacлo1 бaĸпyлвepщипĸa coлHaчин нa пpигoтвянe: Πъpвo oтдeлeтe 3c.л. зaxap в мaлĸa чaшĸa. B дълбoĸ cъд paзбийтe жълтъцитe c ocтaнaлaтa зaxap и бъpĸaйтe дo пoлyчaвaнeтo нa xoмoгeннa cмec (тpябвa дa e пoчти бялa). B чaeнa чaшa пocтaвeтe мacлoтo и гo cлoжeтe в миĸpoвълнoвaтa дa ce paзтoпи. Koгaтo ce oxлaди мaлĸo, дoбaвeтe пoлoвинaтa oт нeгo ĸъм cмecтa и paзбъpĸaйтe дoбpe. Cлeд тoвa пpибaвeтe и мляĸoтo и paзбъpĸaйтe oтнoвo. Дoбaвeтe бpaшнoтo и бaĸпyлвepa и бъpĸaйтe дo пoлyчaвaнeтo нa глaдĸa cмec. B тaвичĸa или фopмa зa тopти/ĸeĸc пocтaвeтe xapтия зa пeчeнe (мoжe cъвceм лeĸo дa я нaмaзнитe c мaлĸo oлиo) и изcипeтe вътpe гoтoвaтa cмec. Oбeлeтe ябълĸитe и ги нapeжeтe нa филийĸи. Cлeд тoвa ги пoдpeдeтe въpxy cмecтa. Πoлeйтe cлaдĸишa c ocтaнaлoтo мacлo и пopъceтe cъc зaxapтa. Πeчeтe нa 180° зa oĸoлo 30-40  мин. Cлeд ĸoeтo извaдeтe и вoaлa – вaшeтo cлaдĸo изĸyшeниe e нaпълнo гoтoвo!

събота, 2 март 2019 г.

Правя макаронената запеканка по тази рецепта – получава се страшна вкусотия

Правя макаронената запеканка по тази рецепта – получава се страшна вкусотия




запеканка с макарони

Откакто започнах да правя макаронената запеканка по тази рецепта, не искам и да поглеждам друга.
Всички вкъщи са очаровани от вкуса й!
Всъщност дори не мога да кажа, че рецептата е сложна и отнема часове.
Ето, вижте начина на приготвяне и ще се убедите сами.
400 г сварени спираловидни макарони
650 г зеленчуци:
1 глава кромид
1 тиквичка
2-3 моркова
зелен фасул
по 1 зелена и червена чушка
5-6 гъби
царевица от консерва
1/2 ч. ч. грах от консерва
И още:
3-4 с. л. зехтин
сол и млян черен пипер на вкус
1 щипка млян джинджифил
риган и босилек на вкус
1 щипка индийско орехче
доматен сок
100 г масло
1 пакет крем супа от гъби
600 мл прясно мляко
За последния етап:
200 г кашкавал
500 мл доматен сос
2 домата на шайби
1. Нарежете кромида на полумесеци, тиквичката и морковите – на кубчета, зеления фасул – на средни парченца, чушките – на едро, а гъбите – на ивици.
2. Така подготвените зеленчуци, заедно с граха и царевицата, задушете в зехтина и малко вода.
Овкусете със солчица, черно пиперче и останалите подправки. Накрая сипете и доматения сок – трябва да се получи сочна смес.
3. Пригответе соса бешамел, като разтопите маслото в тенджерка, добавите крем супата от гъби, вместо брашно, и разредите с прясното мляко.
Разбърквайте непрекъснато, за да не станат бучки. Трябва да се получи не много гъст сос.
4. Настържете кашкавала. Дъното на тавата, в която ще печете запеканката, покрийте със сос бешамел.
Следва редуване на пластове с макарони, върху тях зеленчуковата смес, отново макарони, бешамел, настърган кашкавал, зеленчукова смес и т.н.
5. Накрая полейте с доматен сос и отново с бешамел. Отгоре поръсете обилно с кашкавал. Изпечете запеканката за около 30 минути във фурна с температура 200 градуса.
Ако кашкавалът отгоре започне да прегаря, покрийте ястието с фолио.
6. Малко преди изваждането отгоре можете да сложите резени домати и да запечете още около 2 минути.
Изглежда сложно, но не е. Опитайте веднъж и ви гарантираме, че ще повторите. Защото сами ще се убедите каква вкусотия е!