Продукти:
печурки - 700 - 800 г култивирани
зехтин - 2 с.л. растителна мазнина
Начин на приготвяне:
Изчистените гъби се нарязват на едро, най–едрата се нарязва на филийки.
Гъбите се слагат да врат в 1 л подсолена вода. Отделената гъба се запържва в маслото, добавят се настърганите моркови и нарязаният чесън.Всичко се сипва при гъбите След 15 мин се добавят нарязаните на кубчетакартофи, фидето и подправките.Ври още 20 мин, накрая се слага бучката масло.
НЕОБХОДИМИ
ПРОДУКТИ
5-6
(горна част) пилешки бутчета
1
глава лук
300 г
спанак
1 1/2
ч.ч. ориз (от големите чаши за чай)
сол
на вкус
подправки:
по желание за месо
бульон
от пилешките бутчета 1:4
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ПИЛЕШКО
СЪС СПАНАК И ОРИЗ
Леко сварявам месото. В бульона добавям сол
на вкус. В друга тенджера задушавам с мазнина ситно нарязания лук до омекване.
Когато е полуготов лука, пускам спанака да смени цвета и намали обема си.
Добавям ориза и бъркам малко да се запържи и ориза. След това добавям 1:4 от
топлият бульон. Подправям сместа и изсипвам в тава. Заради спанака аз добавих
джоджен, стана много вкусно. Последно пускам пилешкото месо в тавата. Слагам
алуминиево фолио и на силна фурна ястието се готви за около 45 минути. Накрая
свалям фолиото и допичам леко.
1 бр свински гърди без кост
1 червена чушка
пресен магданоз
1 с.л. смлян кимион
зърна кориандър на вкус
черен пипер на вкус
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
Гъби
За саламурата
1 глава чесън
1-2 люти чушки
2 клонки чубрица
3-4 дафинови листа
3-4 зрънца кориандър
3-4 зрънца бахар
15-20 зърна черен пипер
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
Начин на приготвяне
В тенджера слагаме скилидки чесън, без да ги белим. Добавяме натрошени люти чушки, дафинови листа и бахар. Поръсваме със сол и захар, слагаме и останалите продукти за саламурата. Наливаме 600 мл студена вода. След като течността заври, изчакваме 5 мин. на бавен огън, след което махаме съда от котлона. Когато саламурата изстине напълно, я прецеждаме и поливаме месото. Така оставяме гърдите накиснати за 1 денонощие. Подсушаваме месото с домакинска хартия и го поръсваме само от едната страна с ароматните стрити подправки. Отгоре поръсваме с червен пипер и чубрица. Слагаме цели клонки пресен магданоз и натрошаваме сухата чушка. Навиваме месото на руло, пристягаме го с конец по цялата дължина и го набождаме с игла на няколко места. Поставяме рулото в предварително загрята фурна и печем на 220 градуса в продължение на 20-25 мин. След това намаляваме градусите на 170 и печем на бавен огън за около 100 мин., като през 10-15 мин. обливаме месото с получилия се при печенето сос.
Да ви е сладко!
Продукти:
картофигъби - 200 глук - 1 глава
печени чушки - 4 бр.
кашкавал- 100 гсол - 10 гчесън - 2 скилидкиФорма 15 см х 25 смчерен пипер - 5 гбосилек - 5 г
Начин на приготвяне:
Нарязваме картофите на кубчета, нарязваме на ситно лука, гъбите на тънки филийки. Задушаваме в зехтин лука. Поставяме при него и картофите, след това и гъбите. След като продуктите леко се запържат, поставяме чесъна, черния пипер и босилека и нарязаните печени чушки. Всичко се обърква добре и се изсипва в формата, в която ще се запича. Поставяме я в загрята предварително фурна за 15 мин. Разбъркваме сметаната с яйцата и заливаме. Печем още около 10 мин. Последно поръсваме с настърган кашкавал. След 5 мин. добър апетит!
Продукти:
· Печени чушки – 5 бр.
· Печен патладжан – 1 бр.
· Домат – 1 бр.
· Чесън – 3 скелидки
· Сол
· Зехтин
· Праз
· Маслини
Приготвяне:
Чушките, патладжана, домата и праза се нарязват на ситно. Залива се с зехтин според вашето желание. Поръсва се със сол по ваш вкус. Чесъна се смачква. Поръсва се с малко оцет за вкус.
Лимонът се измива и се изстисква.
Към сока му се добавят останалите съставки за маринатата. Свинското
месо се нарязва на кубчета и се овкусява с марината. Оставя на студено 30
минути, за да поеме от нея.
Междувременно гъбите, лукът и чушките също трябва да се нареждат
на кубчета. Когато месото се овкуси и останалите продукти са налице,
се нанизват на шишове, като месо се редува със зарзават.
Нанизаните шишчета се запичат от всички страни на леко намаслен
грилован тиган. Докато се пекат могат да
се поливат с марината, но това не е задължително. Изпечените шишчета се
поднасят със салата според сезона.