Общо показвания
петък, 14 януари 2022 г.
БИСКВИТЕНА ТОРТА
неделя, 12 декември 2021 г.
Торта "Коледен бъдник"
Торта "Коледен бъдник"
Представлява руло, което при срязване наподобява годишните пръстени на дърво, а на повърхността е намазано с крем. Ако поръсите с пудра захар, ще бъде като дървесна кора, покрита със сняг. Има и разновидност с намазан бял крем без шоколад. Тази рецепта е един лесен вариант има и по-сложни, като се различават предимно в съставките на крема, който може да бъде и бял.
Загрейте фурната до 190 градуса. Формата за печене (правоъгълна) покрийте с намаслена хартия. Разделете белтъците от жълтъците. Към жълтъците, добавете захарта и 2 с.л. вода, разбийте на дебела пухкав маса. Брашното смесете с какаото. Отделно разбийте белтъците и разбъркайте с брашното и накрая добавете жълтъците и захарта. Сложете тестото за печене във формата, която приготвихте и печете 20-25 минути.
Извадете готовия блат и го поставете върху влажна мека кърпа, с която навийте на руло.
Настържете шоколада на рендето и го смесете със затоплена сметана. Охладете, докато се сгъсти без да се втвърдява.
Риба със зеленчуци на фурна
Риба със зеленчуци на фурна
Нужните продукти за приготвяне на тази риба със зеленчуци са:
- 800 грама филе от риба – става с всички видове
- една глава лук
- два моркова
- стрък целина
- една консерва от 400 грама царевица
- една консерва от 400 грама грах
- две чаени чаши консервирани домати
- 5 броя кисели краставички
- олио, сол и черен пипер, 3 листенца дафинови листа
- половин чаена лъжичка захар
- 100 мл. бяло вино
Начин на приготвяне на вкусната риба със зеленчуци на фурна:
- Измийте вашата риба и я нарежете на едри парчета. Покрийте с тях дъното на тефлонова тава.
- Нарежете лука на ситно.
- Нарежете морковите на колелца.
- Нарежете целината на парченца.
- Изсипете олиото / около 100 мл. / в дълбок тиган и го загрейте.
- Изсипете нарязаните зеленчуци вътре и ги запържете за кратко.
- Изсипете при тях консервите грах и царевица заедно с течността.
- Добавете захарта и дафиновите листа. Посолете и подправете с черния пипер.
- Смелете доматите и ги прибавете. Оставете всичко това да поври за около 3-4 минути.
- Залейте със запръжката вашата риба.
- Наредете нарязаните кисели краставички.
- Залейте с водата ястието с риба, без да разбърквате. Нарязаната риба трябва да остане на дъното на тавата.
- Изпечете ястието с риба и зеленчуци във фурната на 210 градуса. За около 40 минути е готово.
петък, 10 декември 2021 г.
Гъбена каша
Необходими продукти
·
гъби - печурки 500 гр.
·
лук - 1 глава
·
моркови - 1 бр.
·
чушки - 1 бр.
·
доматено пюре - 2 с.л.
·
червен пипер - 2 ч.л.
·
брашно - 4 с.л.
·
чубрица
·
сол
·
магданоз
Оставя
се да се готви до готовност на лука и гъбите.
Брашното
се разтваря в малко студена вода и се изсипва.
Оставя
се на котлона да заври и се отмества.
Слагат
се останалите подправки и се поръсва с нарязан магданоз.
неделя, 5 декември 2021 г.
Мариновани пържоли на фурна с лук
Мариновани пържоли на фурна с лук
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
700 г свински пържоли
2 скилидки чесън
2 глави лук
1 с.л. универсална подправка (или сол)
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
3 с.л. зехтин
3 с.л. червено вино
½ ч.ч. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1
Изсипете пържолите в купа. Пресовайте скилидките чесън и ги добавете към
пържолите.
2
Нарежете лука на тънки филийки и ги добавете към пържолите.
3
Добавете универсалната подправка.
4
Добавете черния пипер.
5
Добавете зехтина.
6
Добавете и червеното вино.
7
Разбъркайте всичко много добре. Покрийте със стреч фолио купата и оставете
в хладилника поне за 1 час, за да може месото да поеме вкусовете от всички
подправки.
8
Поставете пържолите в подходяща по размер тавичка. Отгоре подредете
внимателно лука и долейте малко вода (около 1/2 ч.ч.).
9
Завийте тавичката с алуминиево фолио и печете пържолите в предварително
загрята фурна на 180 градуса около 20-30 минути до готовност на месото. След
това махнете фолиото и допечете за още 5-10 минути, докато пържолите получат
лек златист загар.
10
Сервирайте с гарнитура по желание. Да ви е сладко!
четвъртък, 25 ноември 2021 г.
Бърза вечеря за 30 мин. с картофи, гъби и домат
Нарязват се картофите на тънки кръгчета, гъбите и доматите също се нарязват на филийки.
Овкусяват се с зехтин, сол и червен пипер.
Редят се в тавата резенче картоф, резенчета гъби, кашкавал, картоф, домат, гъби, кашкавал и така до изчерпването на количеството. Поръсват се със зехтин и се поставя тавичката в предварително загрята фурна за 25 мин.Става много бързо и лесно.Да вие сладко! Наздраве!!!
понеделник, 8 ноември 2021 г.
Много вкусни пилешки рулца с майонеза и цедено мляко
пилешко филе - 2 бр. пеперуда
сол
черен пипер, червен
пипер
майонеза - 4 ч.л.
кашкавал - 160 г
зехтин - 1 с.л.
кори за баница
За плънката:
Гъби – 100 г
Лук – 1 глава малка
2 бр. Кисели краставички
Приготвяме плънката: Лукът
нарязан на ситно се задушава в зехтин. Гъбите нарязани на ситно се поставят при лука. Всичко
се задушава до омекване. Сол, черен пипер и червен пипер на вкус. Нарузваме и
киселите краставички на ситно и ги влагаме при плънката.
·
Разделете пилешките филета на две, сложете всяко
парче между домакинско фолио и начукайте, колкото да ги изтъните леко.
·
Сложете зехтина в тава, поръсваме всяко филе с черен пипер и сол
·
Начуканите филенца ги намазваме с част майонезата, която е смесена
с изцеденото кисело мляко, червен пипер и черен пипер. Филенцата предварително
сме ги поставили върху две кори за баница. Слагаме от плънката върху пилешките
филенца и навиваме с корите за баница. С останалата майонеза намазваме рулата. Готовите вече рула поставя в намазана със захтин тава. Картофите
нарязани на тънки филийки редим острани в тавата. Готовата тава поставяме в
загрята фурна и печем месото за 25 мин. Настърганият кашкавал поръсваме преди да
е готово ястието. Печем още за 6-7 мин.
петък, 30 юли 2021 г.
Много лесна рецепта за руло от тиквички за минутка
·
тиквички
·
800 грама
·
яйца
·
3 броя
·
1 чаена чаша
·
хлебна сода
·
1/2 чаена лъжица
·
кашкавал
·
100 грама
·
брашно
·
7 супени лъжици
·
извара
·
400 грама
·
чесън
·
3 скилидки
·
копър
·
1/3 връзка
· Много вкусно!! Рецептата заруло от тиквички е една от най-лесните рецепти с тиквички през последните години! Всички обичаме пържени тиквички, повечето от нас обичат и тиквички с ориз, както и кюфтета от тиквички, но рулото от тиквички разкри нов поглед към познатия зеленчук. Охлаждаме добре рулото от тиквички. Нарязано на парчета, рулото от тиквички можете да се сервира като предястие, но може да бъде и леко основно ястие.
·
Първата стъпка от рецептата заруло от тиквички е подготовката на продуктите. Измивате
тиквичките, отрязвате двата им края и ги настъргвате. Настъргваме тиквичките и ги поставяме в гевгир, поръсвате с 1 чаена лъжица сол и разбърквате добре. Оставяме осолените тиквички за около 30 минути, за да се отдели водата.
·
Докато тиквичките се отцеждат от водата, разбиваме ¾ чаена чаша от киселото
мляко заедно със содата, добавяме и яйцата и отново разбъркваме. Към тази течна
смес добавяме и брашното и разбъркваме добре с тел за разбиване или вилица.
След като получим хомогенна смес, добавяме настъргания кашкавал. Накрая
отцеждаме тиквичките с ръце и ги добавяме към сместа. Разбъркваме добре. В
голяма тава, например тавата на фурната поставяме хартия за печене, върху която
изсипваме равномерно сместа с тиквичките. Печем в предварително загрята на 180
градуса фурна за около 40 минути, докато блатът придобие златист цвят.
·
След като блатът от тиквички е изпечен го оставяме да изстине напълно и го
отделяме внимателно от хартията за печене. С кухненски робот
разбиваме до получаване на гладък крем изварата, чесъна, копъра, останалото
кисело мляко и ½ чаена лъжица сол. Разпределяме крема върху равномерно върху
блата, след което внимателно го завиваме на руло, което оставяме поне за 30
минути в хладилник.