Общо показвания

петък, 16 март 2018 г.

Пълнена печена пуйка

  • Пълнена печена пуйка

  • пуйка, около 4 кг
  • лимон
  • 1 глава лук, срязана на четири
  • зелена ябълка, срязана на четири
  • 2 стръка розмарин
  • дафинови листа
  • 2 с. л. краве масло
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  • за пълнежа:
  • 2 с. л. краве масло
  • 150 г бекон, нарязан на ситно
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 скилидка чесън
  • 100 г пуешки или пилешки дробчета, по желание
  • 250 г гъби печурки
  • 500 г кайма
  • 1 ч. л. кимион
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 2 с. л. нарязан пресен магданоз
  • 1 ч. ч. трохи от бял хляб
  • 8 резена бекон за покриване на гърдите

Начин на приготвяне

  1. 1.
    Пуйката се измива и се почиства добре от всички останали пера. Подсушава се, посолява се и се поръсва с черен пипер от всички страни.
  2. 2.
    Приготвя се плънката, като в загрятото масло се слага беконът и се разбърква докато се зачерви. Добавят се лукът и чесънът. Задушават се на слаб огън около 10 мин. Слагат се гъбите и кестените. Огънят се засилва и се разбъркват докато се изпари течността. Сипват се дробчетата, нарязани на парченца и се пържат докато си сменят цвета. Подправят се със сол и пипер. Всичко се оставя да изстине. Каймата се обърква с останалите подправки, хлебните трохи и изстиналата гъбена смес. Отново се подправя на вкус, ако е необходимо.
  3. 3.
    С част от плънката се напълва кухината около шията на пуйката. Кожата се завързва. Останалата плънка се слага в намаслена тавичка и се изпича отделно за 20 мин., преди да се сервира.
  4. 4.
    Пуйката се овързва и се намазва обилно с масло. Върху гърдите се подреждат парчетата бекон. В тавичката за печене се налива 1 ч.ч. вода и се поставя подходяща решетка, например от лозови клони или няколко вилици и лъжици, сложени на кръст. Върху нея се поставя пуйката, овива се в алуминиево фолио и се слага да се пече на 190°С. Времето за печене се пресмята по 20 мин. за кг плюс 90 мин., ако пуйката е над 4 кг и по 20 мин. на кг плюс 70 минути, ако е под 4 кг. 30 мин. преди края на печенето се маха фолиото и се запича, докато покафенее кожатапреди нарязването задължително трябва да се остави да постои завита във фолио 30 мин., за да не изтекат соковете. През това време може да се изпече останалата плънка.
     

четвъртък, 15 февруари 2018 г.

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С КАЙМА, ЗАПЕЧЕНИ С КАШКАВАЛ

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С КАЙМА, ЗАПЕЧЕНИ С КАШКАВАЛ


Необходими продукти:

4 чушки за пълнене

300 - 400 грама кайма

1 морков

1 глава лук

1 домата

1-2  скилидки чесън

80 грама кашкавал

олио

черен пипер на вкус

заквасена сметана (или майонеза) на вкус



Начин на приготвяне:

Разрежете чушките на две по дължина, почистете ги от семената.

Нарежете лука на ситно, моркова настържете и ги изпържете в олио.

Доматите нарежете на парчета, чесъна накълцайте ситно.

Прибавете всички зеленчуци към каймата и разбъркайте хубаво.

Напълнете половинките чушки с получената смес, подредете ги в тава. Върху всяка сложете по парче домат, сметана или майонеза, налейте и малко вода (1 чаша).

Сложете да се изпекат във фурната при 200 градуса в продължение на 15 минути. След това извадете, поръсете с настърган кашкавал и върнете да се запекат (около 10 минути).

Добър апетит!


понеделник, 25 декември 2017 г.

Солена палачинкова торта

Солена палачинкова торта
Тази палачинкава торта се приготвя лесно и бързо. Някой неща могат дори от предния ден да се подготвят. На мен ми отнема около един час да я направя. Оставям да отлежи в хладилника и после само довършвам. Ако сте сръчни, декорирането няма да отнеме повече от 10 минути. Но както се казва, всичко е въпрос на организация. 😉
Тортата е не само ефектна, но и вкусна. От продуктите, които ще дам, тортата е с диаметър 18 см. и височина 10 см. Сами преценете и ако има нужда увеличете продуктите. Може да замените даден продукт с друг, от който имате в наличност или повече харесвате.

Необходими продукти за палачинкова торта:

Приготвяне на палачинките: в купа се смесват брашното, бакпулвера и солта. Яйцата се разбиват до еднородност с прясното хладко мляко и течното краве масло. Смесвате сухите с мокрите съставки и разбърквате.
От тази смес излизат 8 палачинки. От тях ползвате 5 бр. за тортата, а с останалите може да закусите 😉 Тези палачинки са тип “Американски” и стават по дебели.
Картофите и яйцата може да сварите от предния ден, както и да приготвите майонезата. Варените картофи се настъргват на едро ренде и се смесват с 1/3 от майонезата. Обелените яйца се нарязват или настъргват и се смесват с втората третина от майонезата. Мекият колбас се настъргва или се реже много ситно и се смесва с последната.Замразеният спанак се задушава с кравето масло докато водата в него се изпари и се пасира. Охладен се смесва с 2/3 от крем сиренето. 1/3 се оставя за намазване отгоре.
Кашкавала се настъргва на ситно ренде. Киселите моркови и краставички се използват за декорация.
Добавете надпис


понеделник, 24 октомври 2016 г.

Пълнен заек с ориз, бекон и гъби на фурна


Пълнен заек с ориз, бекон и гъби на фурна


лук - 1 малка глава
  • дафинов лист - 3
  • джоджен - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз
  • Начин на приготвяне

    Запържваме нарязаните на дребно вътрешности, бекон на ситно нарязан, прибавяме нарязаните лук, гъби, черен пипер, сол, магданоз, ориза и 1 вр. пресен лук, заливаме с 300 г вода и задушаваме на слаб огън до пълното изпаряване на водата. С така приготвената плънка пълним заека и го зашиваме. поставяме го в тава за печене, поливаме го с виното, мазнината, поръсваме с чер пипер и сол. доливаме 200 г вода, поставяме дафиновите листа и покриваме съда с фолио. Пече се 1, 5 часа на силна фурна (рецептата е за питомен млад заек - ако е див, трябва да се маринова предварително и да се пече повече). По желание може да оставим допълнително за още 10 минути без фолиото за да се получи желания златист загар. 

  • Вариант - в тавата в която се пече заека може да се сложи под заека нарязани картофи на филийки, а в свободното  пространство около заека, ориз със зеленчуци /гъби, моркови, праз и т.н./Така гарнитурата ще е готова.

сряда, 17 август 2016 г.

Не руло, а кълбо "Стефани"


Руло Стефани

Не руло, а кълбо "Стефани"Ако обичате "руло Стефани", тази рецепта ще ви изненада, защото напомня на любимото ястие, но е с малко по-различна форма и допълнителни съставки, което го прави различно и отново много вкусно. Вместо руло, то е кълбо, а освен него, ще сготвим в същото време и перфектната гарнитура.Нужните ни продукти за него са:

Започваме със сваряването на яйцата и морковите. Морковите нека бъдат леко сварени (да постоят във врящата вода 4-5 минути), а яйцата - твърдо сварени. Пече се във фурната 90 мин.

сряда, 30 септември 2015 г.

Чернокоп на скара с лимонови резенчета

Чернокоп на скара с лимонови резенчета 



Рибите около 200 г се наричат чернокоп и има невероятни вкусови качества, което го прави една от най-скъпите риби. Важно е да се знае, че, ако не бъде замразен или поставен върху лед, веднага след улова, се разваля много бързо. 

Необходими продукти:
3 бр. изчистен чернокоп
сол
1 лимона
1 скилидки чесън

Начин на приготвяне:
Осолете добре всяка от рибките. Загрейте скарата добре и печете чернокопа по около 5 минути от всяка страна.


понеделник, 28 септември 2015 г.

Солена въздушна салата в купа


 Солена въздушна салата в купа













НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

4   картофа
100 гр. кашкавал
3-4 кисели краставички
2 твърдо сварени яйца
100 гр. шунка или някакъв шпек
1 опаковка лека майонеза
2 сварени моркова
маслини


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Картофите се сваряват в подсолена вода, след което се обелват и се нарязват на кубчета. Киселите краставички се нарязват ва филийки и на кубчета.  В голяма купа се слага пласт от кисели краставички, ред моркови за украса по стената на купата, покрива се с майонезен сос, сипва се част от картофите, върху тях се слага по един пласт настъргани яйца, шунка  и кашкавал. Пластовете се редуват в тази последователност, като накрая се завършва с кашкавал. Не се разбърква. Украсата е по ваш избор!

неделя, 3 март 2013 г.

Гювечета с охлюви и гъби




продукти
600 гр.гъби
12 бр.охлюви
70 гр.масло
100 гр.моркови
15 мл.коняк
150 гр.кашкавал

Начин на приготвяне
1.Маслото се размеква с магданоза, половината моркови (обелени и нарязани) и чесъна на умерен огьн
2.Прибавя се брендито, щипка сол и черен пипер. Гъбите се почистват, нарязват и поставят за 15 минути да поомекнат
3.Прибавят се предварително сварените охльови и извадени от черупкита.
4.Всички продукти се посоляват и наръсват с черен пипер
5.На дьното на 6 гювечета се слага по една бучка масло и част от сместта
6.Най- отгоре се поръсва с настърган кашвал.
7.Поставят се покрити с капак вьв предварително загрята до 210 градуса фурна. След 10 минути са готови Сервират се веднага

неделя, 10 февруари 2013 г.

Пилешки дробчета с бекон

Пилешки дробчета с бекон в гювече

  Продукти: за 2 порции
300-400 гр. пилешки дробчета,
бекон нарязан на тънки листчета,
1 лимон,
2-3 скилидки пресован чесън,
черен пипер,
сол.

Кори от баница - 8 бр
Приготвяне:
Пилешките дробчета измиваме и посоляваме.
Поръсваме с черен пипер и завиваме с бекон.
Отцеждаме лимоновият сок от лимона и към него добавяме пресованият чесън.
По страните на две гювечета се поставят по 4 кори. Поставяме дробчетата с бекона вътре, завиваме с корите и ръсим с настърган кашвал. Пече се 30 мин.