Общо показвания

петък, 6 май 2022 г.

Лесна шоколадова торта с готови блатове

Лесна шоколадова торта с готови блатове




 

    • блатове за торта - 1 пакет
    • сметана - 500 мл течна
    • пудра захар - 4 с.л.
    • яйца - 2 бр. белтък
    • захар - 2 с.л.
    • шоколади - 2 готварски
    • банани - 4 бр.
    • ягоди - 4 бр.

Течната сметана се разбива с пудрата захар. Отделно на водна баня се разбиват белтъците със захарта, след което двете части се смесват внимателно.

Пристъпяме към сглобяването на любимата шоколадова торта. Между блатовете се намазва обилно с крема и се подреждат банани.

Шоколадът се разтапя на водна баня и се слага върху най-горния пласт. Отгоре се украсява по желание - с плодове - ягоди и банани, захарни рози, шоколадови пръчици или друго по избор.

Сметановата торта с шоколад се оставя поне няколко часа в хладилник преди поднасяне.

Приятен апетит с тази лесна шоколадова торта с готови блатове!




 


сряда, 4 май 2022 г.

Вкусни охлюви със зелен лук, зелен чесън и магданоз и ориз


 

    • охлюви - 1 кофа
    • ориз - 1 ч.ч.
    • зелен лук - 1 - 2 бр.
    • зелен чесън 1 бр.
    • пресен джоджен или магданоз
    • сол - на вкус
    • червен пипер - 1 щипка

Попарвате охлювите за около 1 час като сменяте водата 2-3 пъти. На третия път слагате 1 супена лъжица сол и слате охлювите да врат 2 часа.

Сваляте охлювите от котлона и ги изваждате от черупките с помоща на вилица или шишче. Ако месото е сварено, ще се изваждат лесно. Месото, което сте изкарали, измивате няколко пъти и прецеждате през гевгир. можете да намерите на посочения линк.

Нарязвате зеления лук и запържвате заедно с охлювите. Поръсвате охлювите със сол, червен пипер и доливате вода да поврът още 40 минути. 15 минути преди края добавете ориза и зеления джоджен.

Да ви е сладко!



неделя, 17 април 2022 г.

Великденски специалитет - яйце от кайма и картофи

Великденски специалитет - яйце от кайма и картофи 







Продукти:

1 зелена чушка
1 жълта чушка
1 глава червен лук
20 гр. пресен магданоз
2 скилидки чесън
2 яйца
100 гр. галета
сол. черен пипер
20 резенчета бекон
1 кг. сварени картофи
1 с.л.сол, 1 с.л. масло
100 мл мляко


Приготвяне:

Пасирайте сварените картофите с масло и мляко. Посолете ги и оставате настрана. В отделна купа смесете каймата, лука, нарязаните на ситно чушки, сол черен пипер и галета. Нареждаме резенчетата от бекон на хартия за печене. Вземаме парче моцарела и от половината страна го покриваме със сварените и пасирани картофи като му продобиваме формата на половин   яйце. Половината кайма я поставяме върху половината яйце и оформяме голямо яйце. Правим по същия начин другата половина от яйцето. Готовото голямо яйце го поставяме върху резенчетата от бекон и го обвиваме с тях. Печем съединените две половки на яйцето за 90 мин. при 180 гр. във фурната. Да ви е сладко! Ще изненадате много вашите гости.

понеделник, 11 април 2022 г.

Пълнени чушки със сирене и яйца на фурна

 

Пълнени чушки със сирене и яйца на фурна


          • Измийте чушките, подсушете ги и направете разрези по дължина. Овкусете ги леко със сол, око има нужда и сиренето не е толкова солено.

            Разбийте яйцата, добавете олиото и натрошеното сирене, разбъркайте до еднородност.

            Напълнете чушките внимателно с помощта на лъжица.

            Наредете чушките с яйца и сирене в тава за печене и поръсете отгоре с олио.

            Изпечете в загрята фурна до 200 градуса, до златисто-кафеникав загар.

понеделник, 4 април 2022 г.

Супа от гъби с картофи и моркови

Супа от гъби с картофи и моркови





картофи - 2 бр.
моркови - 2 бр.
яйца - 2 бр.
кисело мляко - 100 г
краве масло - 20 г
дафинов лист - 1 бр.
магданоз
черен пипер
сол

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
  • Почистваме и измиваме гъбите, морковите и картофите. Нарязваме на филийки гъбите, на кръгчета морковите, а картофите - на кубчета.
    Слагаме подсолена вода да кипне и добавяме нарязаните гъби и моркови. Варим зеленчуците приблизително 20 минути. Прибавяме нарязаните картофи и дафинов лист.
    Варим, докато всички зеленчуци омекнат. Добавяме краве масло и след това правим застройка от разбити яйца и кисело мляко.
    Поднасяме супата поръсена с черен пипер и нарязан пресен магданоз. Преди да поднесем изваждаме дафиновия лист от супата.

понеделник, 21 март 2022 г.

Чудесни миди с ориз


 


  • Почистете мидите много внимателно, като отделете от тях 30-40 бр. В подходящ съд сложете останалите миди и сварете за кратко в подсолена вода. Почистете от черупките и отделете ядките.

    Междувременно загрейте олиото и задушете ситно нарязаната глава лук, след това добавете и ориза, червен пипер и сол на вкус. Добавете отделените миди, 1 л вода, както и малко от бульона, в който са врели мидите.

    Отгоре сложете отделените ядки, кипнете и намалете. Гответе на тих огън до готовност на ориза, след което поръсете със ситно нарязан магданоз, захлупете и оставете да се задуши на изключен котлон. Да ви е сладко!

петък, 14 януари 2022 г.

БИСКВИТЕНА ТОРТА

 БИСКВИТЕНА ТОРТА






В купа слагаме 300мл течна сладкарска сметана, 3с.л пудра захар и 1ч.л ванилова есенция. Разбиваме до получаване на пухкав крем. Добавяме постепенно 500г Маскарпоне и разбиваме до получаване на пухкав, гладък крем.
Разделяме крема на две равни части. В едната добавяме 5с.л течен шоколад (аз го разтопих малко на водна баня, за да е по - течен, иначе е твърд) и разбъркваме добре с шпатула. Другия крем оставяме бял.
В дълбока чиния сипваме прясно мляко и топим бисквити (ползвах обикновени). Оставяме ги малко да попият от млякото и омекнат. Подреждаме в тава един ред и намазваме с кафявия крем. След това пак ред бисквити, бял крем..... И така редуваме. Завършваме с крем. Добре е тавата да е по - малка, така тортата ще стане по - висока.
Покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилника за една нощ.
Сервираме в чиния, като с лъжица за сладолед взимаме от тортата, за да се получат топки. Поръсваме със счукани, печени пекан и шамфъстък. Шоколадови капки, течен шоколад, листенца мента..... и каквото ви харесва.

неделя, 12 декември 2021 г.

Торта "Коледен бъдник"


               Торта "Коледен бъдник"

 Представлява руло, което при срязване наподобява годишните пръстени на дърво, а на повърхността е намазано с крем. Ако поръсите с пудра захар, ще бъде като дървесна кора, покрита със сняг. Има и разновидност с намазан бял крем без шоколад. Тази рецепта е един лесен вариант има и по-сложни, като се различават предимно в съставките на крема, който може да бъде и бял.

Загрейте фурната до 190 градуса. Формата за печене (правоъгълна) покрийте с намаслена хартия. Разделете белтъците от жълтъците. Към жълтъците, добавете захарта и 2 с.л. вода, разбийте на дебела пухкав маса. Брашното смесете с какаото. Отделно разбийте белтъците и разбъркайте с брашното и накрая добавете жълтъците и захарта. Сложете тестото за печене във формата, която приготвихте и печете 20-25 минути.

Извадете готовия блат и го поставете върху влажна мека кърпа, с която навийте на руло.

Настържете шоколада на рендето и го смесете със затоплена сметана. Охладете, докато се сгъсти без да се втвърдява.

Коледен бъдник

Внимателно отвийте рулото, намажете добре със сметаново-шоколадовия крем и завийте пак на руло. Отгоре също намажете с останалия крем. За да имитирате кора на дърво, вземете вилица и прекарайте през крема резки. Поръсете с малко пудра захар или други бели топчета по ваш избор само да заприлича на сняг.

Отрежете по едно резенче по диагонал от двата края на рулото и ги залепете от две страни (без да са успоредни) за имитация на отрязано дърво. Украсете с клонки, листенца и червени дребни бонбони.



Риба със зеленчуци на фурна

 


Риба със зеленчуци на фурна



Нужните продукти за приготвяне на тази риба със зеленчуци са:

Начин на приготвяне на вкусната риба със зеленчуци на фурна:

  1. Измийте вашата риба и я нарежете на едри парчета. Покрийте с тях дъното на тефлонова тава.
  2. Нарежете лука на ситно.
  3. Нарежете морковите на колелца.
  4. Нарежете целината на парченца.
  5. Изсипете олиото / около 100 мл. / в дълбок тиган и го загрейте.
  6. Изсипете нарязаните зеленчуци вътре и ги запържете за кратко. 
  7. Изсипете при тях  консервите грах и царевица заедно с течността.
  8. Добавете захарта и дафиновите листа. Посолете и подправете с черния пипер.
  9. Смелете доматите и ги прибавете. Оставете всичко това да поври за около 3-4 минути. 
  10. Залейте със запръжката вашата риба.
  11. Наредете нарязаните кисели краставички. 
  12. Залейте с водата ястието с риба, без да разбърквате. Нарязаната риба трябва да остане на дъното на тавата.
  13. Изпечете ястието с риба и зеленчуци във фурната на 210 градуса. За около 40 минути е готово.









петък, 10 декември 2021 г.

Гъбена каша

 

Гъбената каша на баба







Необходими продукти

·         гъби - печурки 500 гр.

·         лук - 1 глава

·         моркови - 1 бр.

·         чушки - 1 бр.

·         доматено пюре - 2 с.л.

·         червен пипер - 2 ч.л.

·         брашно - 4 с.л.

·         черен пипер

·         чубрица

·         сол

·         магданоз

 

Начин на приготвяне

Лукът морковът и чушката се нарязват на ситно. Гъбите - на четвъртинки, ако са по-дребни или на по-малки парченца, ако са от едрите.

Загрява се олио и в него се изпържват лукът, морковите и чушката. Добавят се гъбите и сол на вкус. Разбърква се и се слага червения пипер. Налива се вода - да покрива зеленчуците и малко отгоре. Слага се доматеното пюре.

Оставя се да се готви до готовност на лука и гъбите.

Брашното се разтваря в малко студена вода и се изсипва.

Оставя се на котлона да заври и се отмества.

Слагат се останалите подправки и се поръсва с нарязан магданоз.

 


неделя, 5 декември 2021 г.

Мариновани пържоли на фурна с лук


 

Мариновани пържоли на фурна с лук

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 700 г свински пържоли

 2 скилидки чесън

 2 глави лук

 1 с.л. универсална подправка (или сол)

 ½ ч.л. прясно смлян черен пипер

 3 с.л. зехтин

 3 с.л. червено вино

 ½ ч.ч. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1

Изсипете пържолите в купа. Пресовайте скилидките чесън и ги добавете към пържолите.


2

Нарежете лука на тънки филийки и ги добавете към пържолите.

3

Добавете универсалната подправка.

4

Добавете черния пипер.

5

Добавете зехтина.

6

Добавете и червеното вино.

7

Разбъркайте всичко много добре. Покрийте със стреч фолио купата и оставете в хладилника поне за 1 час, за да може месото да поеме вкусовете от всички подправки.


8

Поставете пържолите в подходяща по размер тавичка. Отгоре подредете внимателно лука и долейте малко вода (около 1/2 ч.ч.).

9

Завийте тавичката с алуминиево фолио и печете пържолите в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20-30 минути до готовност на месото. След това махнете фолиото и допечете за още 5-10 минути, докато пържолите получат лек златист загар.

10

Сервирайте с гарнитура по желание. Да ви е сладко! 




четвъртък, 25 ноември 2021 г.

Бърза вечеря за 30 мин. с картофи, гъби и домат

 


  


Запеканка с картофи, гъби и кашкавал



Нарязват се картофите на тънки кръгчета, гъбите и доматите също се нарязват на филийки.

Овкусяват се с зехтин, сол и червен пипер.

Редят се в тавата резенче картоф, резенчета гъби, кашкавал, картоф, домат, гъби, кашкавал и така до изчерпването на количеството. Поръсват се със зехтин и се поставя тавичката в предварително загрята фурна за 25 мин.Става  много бързо и лесно.Да вие сладко! Наздраве!!!

понеделник, 8 ноември 2021 г.

Много вкусни пилешки рулца с майонеза и цедено мляко




 

пилешко филе - 2 бр. пеперуда

сол

черен пипер, червен пипер

майонеза - 4 ч.л.

кашкавал - 160 г

зехтин - 1 с.л.

кори за баница

цедено кисело мляко 2 ч.л.

 

За плънката:

 

Гъби – 100 г

Лук – 1 глава малка

2 бр. Кисели краставички

 

 Гранитура – 2 картофа

 

Приготвяме плънката: Лукът нарязан на ситно се задушава в зехтин. Гъбите  нарязани на ситно се поставят при лука. Всичко се задушава до омекване. Сол, черен пипер и червен пипер на вкус. Нарузваме и киселите краставички на ситно и ги влагаме при плънката.      

·         Разделете пилешките филета на две, сложете всяко парче между домакинско фолио и начукайте, колкото да ги изтъните леко.

·         Сложете зехтина в тава, поръсваме всяко филе с черен пипер и сол

·         Начуканите филенца ги намазваме с част майонезата, която е смесена с изцеденото кисело мляко, червен пипер и черен пипер. Филенцата предварително сме ги поставили върху две кори за баница. Слагаме от плънката върху пилешките филенца и навиваме с корите за баница. С останалата майонеза  намазваме рулата. Готовите вече рула  поставя в намазана със захтин тава. Картофите нарязани на тънки филийки редим острани в тавата. Готовата тава поставяме в загрята фурна и печем месото за 25 мин. Настърганият кашкавал поръсваме преди да е готово ястието. Печем още за 6-7 мин.