Общо показвания
понеделник, 21 юни 2021 г.
ЗАДУШЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ - подходящи за гарнитура и самостоятелно ястие
чушки - 2 броя зелена и червена
моркови - 1 брой, по - голям
лук -
1 глава
гъби - 150 г
сол
черен пипер
риган - 1 ч.л. сух
масло - 150 г
Почистете чушките и ги нарежете на ивички. Обелете
чесъна и го счукайте в хаванче. Лука почистете от люспите и нарежете на
полумессеци. Морковите обелете и нарежете на тънки филийки.
Гъбите измийте с малко
брашно и нарежете на тънки филийки. В дълбок тиган разтопете маслото и добавете
лука, морковите и чесъна. След няколко минути следват чушките и гъбите.
Гответе, докато всички
зеленчуци омекнат. Овкусете с подправките и долейте виното. Задушете за няколко
минути, докато се изпари алкохолът. Тези зеленчуци са подходяща за гарнитури. Сервирайте в подходящ съд - в случая в йенска тавичка.
сряда, 16 юни 2021 г.
ПЕЧЕНА ПЪСТЪРВА НА ФУРНА
пъстърва - 2 бр. по 400 г
чери домати -
1 пълна шепа
картофи -
2 бр. средни
лимони -
1 бр.
лимонов сок - от 1/2 лимон
бира -150
мл
чесън -
2 глави + 3 - 4 скилидки
зехтин -
7 - 8 с.л.
сол
Пъстървата се измива много добре. Посолява се и се оставя
за няколко минути, за да се отцеди излишната вода. Върху кожата на рибата се
правят разрези по диагонал, в които се слагат по резен лимон, чесън, сол и
черен пипер. Коремчетата на пъстървите се овкусяват със зехтин, сол, черен
пипер и сок от лимон. Подготвя се тава, намазнена със зехтин. Поставят се
рибите, до тях целите глави чесън (с отстранени външни листа), картофите,
обелени и нарязани на филийки, чери домати. Между отделните филийки се поставят
другите нарязани скилидки чесън. Овкусява се и се полива струя зехтин. Рибата с
картофи се покрива с фолио и се пече на 180 градуса с вентилатор за около 25
мин. Когато времето измине, тавата с вкусната печена пъстърва се вади, отвива
се, сипва се бирата и се връща за допълнителни 15 мин.
Печената риба трябва
да се сдобие със златиста коричка, тогава е готова.
неделя, 9 май 2021 г.
Пълнени чушки с яйца и сирене на фурна
Продукти:
Сирене - 200 гр.
Яйца - 4-5 бр.
чесън - 2-3 скилидки
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измиваме и почистваме чушките от семките. Отрязваме капачетата и ги запазваме.
Натрошаваме сиренето, разбиваме яйцата и ги слагаме при сиренето. Смачкваме чесъна и го прибавяме към сместа.
Нареждаме чушките в тавичка и ги печем около 30 мин. до готовност. Много вкусно и бързо. Да ви е сладко!
понеделник, 19 април 2021 г.
ЗАДУШЕНО СВИНСКО С ВЕНЕЦ ОТ ОРИЗ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
ПРОДУКТИ:
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме месото на кубчета - на хапки. Задушаваме ги в малко количество вода. След като пуснат пяна при завирането ги сваляме от котлона и ги измиваме от пяната.
Отново налива около 200 гр. вода. Като изври водата, поставяме зехтина и 1 глава лук нарязан на ситно и гъбите на филийки. Задушаваме. След около 5 мин. заливаме с бялото вино и слагаме сол на вкус и черен пипер. Задушаваме докато изври водата и се запържи месото.
Ориза го измиваме добре и го слагаме при другия лук, който сме го задушили в маслото. Запържваме ориза докато стане побелее. Налива вода и го оставяме на слаб огън до полуготовност. Граха и царевицата от консерва и настъргания морков добавяме към ориза. Овкусяваме със сол и черен пипер. След 4-5 мин. всичко е готово. Да ви е сладко! Плейтвате го по желание.
неделя, 18 април 2021 г.
Лесен пухкав кекс в правоъгълна формичка
ПРОДУКТИ:
събота, 17 април 2021 г.
Запеканка с печени чушки и сирене
Запеканка с печени чушки и сирене
вторник, 13 април 2021 г.
неделя, 11 април 2021 г.
ЗАПЕКАНКА с тиквички, картофи и гъби
четвъртък, 8 април 2021 г.
СКАРИДИ на тиган с масло и чесън
вторник, 23 февруари 2021 г.
Пухкави мекици
Продукти:
понеделник, 22 февруари 2021 г.
Пица Марго!
събота, 20 февруари 2021 г.
СУПА ОТ ГЪБИ
печурки - 700 - 800 г култивирани
зехтин - 2 с.л. растителна мазнина
Начин на приготвяне:
Изчистените гъби се нарязват на едро, най–едрата се нарязва на филийки.
Гъбите се слагат да врат в 1 л подсолена вода. Отделената гъба се запържва в маслото, добавят се настърганите моркови и нарязаният чесън.Всичко се сипва при гъбите След 15 мин се добавят нарязаните на кубчетакартофи, фидето и подправките.Ври още 20 мин, накрая се слага бучката масло.
ПИЛЕШКО СЪС СПАНАК И ОРИЗ
НЕОБХОДИМИ
ПРОДУКТИ
5-6
(горна част) пилешки бутчета
1
глава лук
300 г
спанак
1 1/2
ч.ч. ориз (от големите чаши за чай)
сол
на вкус
подправки:
по желание за месо
бульон
от пилешките бутчета 1:4
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ПИЛЕШКО
СЪС СПАНАК И ОРИЗ
Леко сварявам месото. В бульона добавям сол
на вкус. В друга тенджера задушавам с мазнина ситно нарязания лук до омекване.
Когато е полуготов лука, пускам спанака да смени цвета и намали обема си.
Добавям ориза и бъркам малко да се запържи и ориза. След това добавям 1:4 от
топлият бульон. Подправям сместа и изсипвам в тава. Заради спанака аз добавих
джоджен, стана много вкусно. Последно пускам пилешкото месо в тавата. Слагам
алуминиево фолио и на силна фурна ястието се готви за около 45 минути. Накрая
свалям фолиото и допичам леко.